RIVM publiceert laatste onderzoek naar chroom-6

1 juni 2021
Deel dit bericht:
Op alle Defensielocaties niet altijd voldoende bescherming.

Op elke Defensielocatie kan personeel zijn blootgesteld aan giftig chroom-6. Onderzoekers van het RIVM constateren dat medewerkers op alle locaties niet altijd voldoende beschermd waren tegen blootstelling aan chroomhoudende verf. Demissionair staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) biedt haar excuses aan aan alle (oud-)medewerkers en hun nabestaanden.

chroom-6-defensie
Foto: Ministerie van Defensie

Zorgplicht

Het ging daarbij met name om werkzaamheden, waarbij medewerkers direct in aanraking kwamen met chroomhoudende verf. Denk aan het spuiten, schuren of stralen van geverfde oppervlakten. Defensie heeft daarbij niet altijd voldoende zorg gedragen voor een veilige werkplek en heeft daarin als werkgever niet altijd voldaan aan haar zorgplicht.

In 2018 bracht dezelfde commissie al naar buiten dat het ministerie van Defensie op vijf werkplaatsen (zogeheten POMS-locaties) zijn zorgplicht niet was nagekomen. Militairen stonden hier bloot aan chroom-6, terwijl het ministerie wist dat dit schadelijk was. Er kwam toen een collectieve financiële regeling voor de getroffen POMS-medewerkers. Die regeling wordt nu uitgebreid naar (oud-)medewerkers van alle defensielocaties. Hoeveel dat kost is nog niet duidelijk.

Chroom-6

Chroom-6-houdende verf wordt gebruikt om roestvorming tegen te gaan. Vooral in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw had Defensie onvoldoende aandacht voor de arbeidsomstandigheden, aldus de onderzoekers. In de jaren negentig is dit verbeterd.

Vooral onderhoudsmedewerkers (zoals lassers en verfspuiters) kwamen in aanraking met chroom-6. Om hoeveel mensen het gaat, is niet meer vast te stellen. Mensen kunnen van chroom-6 onder meer astma, longfibrose en kanker krijgen.

Meer informatie en hulp

Meer weten over het onderzoek? Op www.informatiepuntchroom6.nl is alle informatie te vinden. Hier kunnen mensen met vragen zich ook melden. Heeft u na bezoek aan de website www.informatiepuntchroom6.nl  toch nog vragen of zorgen, dan kunt u uiteraard contact opnemen met het Veteranenloket. Een zorg coördinator van het Nederlands Veteraneninstituut kan u nader informeren en ondersteunen.