Rudi Hemmes overleden

14 november 2022
Deel dit bericht:
In memoriam.

Engelandvaarder en WO2-veteraan Rudi Hemmes is zondag 13 november op 99-jarige leeftijd overleden. Als soldaat van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene maakte hij de geallieerde opmars van Normandië naar Nederland mee.

rudi_hemmes-veteraan
Foto: Lucien van Groenestijn

Na de oorlog zette hij zijn militaire loopbaan voort bij de Koninklijke Luchtmacht. Hij eindigde zijn carrière als generaal-majoor. Door zijn vele bestuurlijke functies in veteranenland en zijn talrijke publieke optredens om aandacht voor veteranen te vragen, was Hemmes een bekende verschijning in de veteranenwereld.

Met het overlijden van Rudi Hemmes verliest Nederland een van de laatst levende Engelandvaarders en veteraan van de Prinses Irene Brigade die ook daadwekelijk de oversteek naar Normandië meemaakte.

Levensverhaal

Rudolf Willem Hemmes werd op 20 juni 1923 in Harderwijk geboren. Hij was zwaar verontwaardigd over de Duitse inval in mei 1940 en wilde actief meewerken aan het verslaan van de vijand. Zijn verzet begon klein, door suiker in de brandstoftanks van Duitse wagens te stoppen. Maar hij wilde meer. In mei 1943 besloot hij samen met zijn jeugdvriend Bob Tusenius naar Engeland uit te wijken.

rudi_hemmes_veteraan