Hulp voor dienstslachtoffers

Deel dit bericht:
Er zijn verschillende vormen van ondersteuning aan dienstslachtoffers.

Het ministerie van Defensie heeft een speciaal zorgpakket voor dienstslachtoffers.  Als veteraan kun je via het Veteranenloket ook een beroep doen op professionele hulpverleners. Zij helpen je met het verwerken van het feit dat je tegen je wil afscheid moet nemen – of al genomen hebt – van de militaire dienst. En zij helpen je te wennen aan een nieuw toekomstperspectief.

Dienstslachtofferpas

De dienstslachtofferpas is bedoeld voor werknemers die geen veteraan zijn en tijdens de dienst gehandicapt zijn geraakt. Met deze pas kun je in binnen- en buitenland aantonen dat je door uitoefening van de militaire dienst gehandicapt bent geraakt. Met de dienstslachtofferpas heb je ook gratis toegang tot de militaire musea. Je kunt de dienstslachtofferpas hier online aanvragen.

Zorgpakket dienstslachtoffers

(Ex-) militairen kunnen door hun werk lichamelijk of psychisch beschadigd raken, of overlijden door een bedrijfsongeval of tijdens een missie. Het ministerie van Defensie steunt dienstslachtoffers met onder meer pensioenen, hulpmiddelen en financiële vergoedingen. Ook eventuele nabestaanden kunnen een pensioen krijgen.

Het zorgpakket voor dienstslachtoffers bevat onder andere de volgende voorzieningen:

 • Militair InvaliditeitsPensioen (MIP)
  Het MIP is een pensioen voor oud-militairen die door hun werk gewond, ziek of invalide zijn geraakt. Of voor oud-militairen bij wie deze aandoeningen zijn verergerd door het werk voor Defensie.
 • Bijzonder Militair NabestaandenPensioen (BMNP)
  Het BMNP is een uitkering voor nabestaanden van wie de partner is omgekomen tijdens het werk als militair. Of tijdens buitengewone of daarmee vergelijkbare omstandigheden (bijvoorbeeld tijdens missies). Het pensioen geldt voor partners met wie de overleden militair getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had.
 • Hulpmiddelen
  Het gaat hierbij om hulpmiddelen als stoelliften, rolstoelen, aangepaste auto’s en tegemoetkoming in kosten voor huishoudelijke hulp en vervoer.
 • Financiële vergoedingen
  Het gaat hierbij om financiële vergoedingen voor bijvoorbeeld vervoerskosten of kosten van een rolstoel in bruikleen.

Meer informatie over het zorgpakket dienstslachtoffers vind je op de website van de Rijksoverheid.

Meer informatie over het vragen van hulp en het zorgtraject vind je op de pagina’s over de zorg die we bieden.