Erkenning, waardering en zorg voor Dutchbat III veteranen

13 april 2021
Deel dit bericht:
Dutchbat 3 veteranen ontvangen brief van de minister van Defensie.

Komende dagen ontvangen alle Dutchbat III veteranen een persoonlijk schrijven van de minister van Defensie. Met deze brief zet zij een eerste stap in de uitvoering van de aanbevelingen uit het onderzoek ‘Focus op Dutchbat III’. Daarmee wil zij de erkenning en waardering voor de inzet van Dutchbat III veteranen tastbaar maken.

Veteranenloket

Roept deze brief reacties bij u op, schroom dan niet om contact op te nemen met het Veteranenloket via telefoon: 088-3340000 of info@veteranenloket.nl.  Het Veteranenloket is er ook  voor het thuisfront van Dutchbat III veteranen.

Reactie Kees Matthijssen

‘Voor altijd verbonden’ sinds 1995 toen we als eenheid in omstandigheden kwamen waarin het onmogelijke is gevraagd. Met het onderzoek ‘Focus op Dutchbat III’ is nu klip en klaar gebleken dat de gevolgen voor ons allen significant anders zijn dan bij andere missies. Het onderzoek, dat eigenlijk op initiatief van Dutchbat zelf tot stand is gekomen, heeft geleid tot aanbevelingen die volledig worden overgenomen door de minister van Defensie. Erkenning en waardering is daarin een hele belangrijke. Ook nu gaat het om de eenheid als geheel, rekening houdend met de reacties en suggesties die kenbaar gemaakt zijn in het onderzoek.

Daarnaast gaat het om zorg en nazorg. Daar waar dat nodig is, ook na 25 jaar en zelfs daarna, kan dat. Het Veteranenloket is voorbereid op welke hulpvraag dan ook en kan de juiste contacten leggen. Maak er gebruik van indien nodig en aarzel niet!

Had het allemaal eerder gekund, misschien, maar de tijd draaien we niet terug en soms geldt: beter laat dan nooit. Feit is dat met de documentaire van Coen Verbraak, dit onderzoek en de aanbevelingen Dutchbat III in het juiste perspectief staat. Daar ben ik blij mee. Het gaat er nu vooral om dat er stappen gezet worden en dat er een belangrijk gebaar komt voor ons als eenheid Dutchbat III. Voor altijd verbonden, toen, nu en in de toekomst.

Kees Matthijssen
Dutchbat III veteraan

Aanbevelingen

De minister geeft in deze brief aan hoe zij de aanbevelingen gaat uitvoeren. Er volgen nog een aantal brieven over de uitvoering van specifieke onderdelen uit de aanbevelingen. Wij houden u op de hoogte van alle stappen en vervolgbrieven op onze Dutchbat III pagina.