Samen IMPACT maken

28 maart 2024
Deel dit bericht:
Veteranen uitgenodigd voor onderzoek

Deze week valt bij een nieuwe groep veteranen de uitnodiging op de mat om deel te nemen aan het IMPACT onderzoek. Heb je een uitnodiging ontvangen? Gooi deze dan niet gelijk weg! Door mee te doen, kun jij ons helpen om beter tegemoet te komen aan de wensen en behoeften van (toekomstige) veteranen en bijdragen aan de erkenning, waardering en zorg voor veteranen.

foto met 2 mannen en 1 vrouw lopend door de natuur

IMPACT is anders van opzet dan eerder onderzoek, dat vaak PTSS als centraal thema had. We weten inmiddels dat veel veteranen zich daar niet in herkennen. Met IMPACT willen we ook leren van veteranen met wie het goed gaat. Daarnaast willen we met dit onderzoek in plaats van een foto een film maken: niet meer eens per jaar een onderzoek met steeds een andere groep, maar een onderzoek waarin we 12 jaar dezelfde veteranen volgen.

We vragen eens in de 3 jaar één uur van je tijd

Als je meedoet, ontvang je om de drie jaar een vragenlijst. Je beslist zelf steeds of je meedoet met de volgende ronde. Het invullen van de vragenlijsten kost per keer ongeveer 1 uur.

Wij hebben via een steekproef veteranen uitgenodigd voor deelname, zodat het onderzoek representatief is voor de hele veteranengemeenschap. Het is daarom niet mogelijk om zonder uitnodiging deel te nemen aan het onderzoek.

Deelname aan onderzoek heeft nut

Eerder onderzoek heeft bijvoorbeeld laten zien dat een flink deel van de veteranen graag betere ondersteuning had gehad bij het vertrek uit dienst en het vinden van een plek in de burgermaatschappij. Dat heeft ervoor gezorgd dat er nu programma’s worden ontwikkeld in Doorn om deze ondersteuning te bieden.

We hebben ook gezien dat voor sommige veteranen de drempel om hulp te zoeken (te) hoog is. Daarom bieden wij in het onderzoek nu de mogelijkheid om gegevens achter te laten, waarna iemand van het Veteranenloket contact opneemt met de veteraan.

IMPACT panel

In 2023 hebben de eerste veteranen deelgenomen aan IMPACT en zijn zij de eerste leden van ons IMPACT panel. Wij zijn blij dat zij samen met ons IMPACT willen maken. Doordat deze veteranen over een periode van 12 jaar hun ervaringen en mening met ons willen delen, krijgen wij een veel completer beeld van het leven van veteranen en de rol die de militaire ervaringen daarin spelen.

Neem voor vragen contact met ons op via impact@nlveteraneninstituut.nl.