Gerard van der Lee overleden

8 maart 2024
Deel dit bericht:
Markante Indiëveteraan die opkwam voor zijn sobats

Op 6 maart jl. bereikte ons het verdrietige bericht dat Indiëveteraan Gerard van der Lee (1927) is overleden. Gerard van der Lee maakte zich nadrukkelijk kenbaar als Indiëveteraan door te schrijven, te schilderen en te tekenen. Ook was hij initiatiefnemer en ontwerper van het Verbindingsmonument in Roermond, dat – de naam zegt het al – het Nationaal Indiëmonument verbond met het nabijgelegen Monument voor Vredesoperaties. Zo verbond hij jong en oud.

portret van indieveteraan gerard van der lee
Foto: Paul Tolenaar

Nederlands-Indië

In 1948 werd Van der Lee uitgezonden naar Nederlands-Indië. Hij kwam bij 3-2-RHVB in Madioen, direct na de tweede politionele actie. Van der Lee nam deel aan vele acties en werd pelotonscommandant. In 1955 werd hij eervol ontslagen als reserve eerste luitenant van de Huzaren van Boreel.

Voor Van der Lee was schilderen dé manier geweest om zich ergens (weer) thuis te kunnen voelen. Maar met de natuur in Indië kon hij ‘niks’, dus maakte hij cartoons. Ook na thuiskomst uit Indië hielp tekenen en schilderen hem bij het zich weer aanpassen in Nederland. In dit interview met Gerard van der Lee (2017) spraken we uitgebreid met hem over ‘de kunst van het verwerken’.

Indië-onderzoek

Met Gerard van der Lee is een markante veteraan heengegaan en iemand die in het publieke debat over het militair optreden in voormalig Nederlands-Indië op correcte en genuanceerde wijze voor de eer en belangen van zijn sobats opkwam.

Voorafgaand aan het verschijnen van het onderzoek Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950 spraken we met Van der Lee. Lees het artikel via onderstaande link.

gerard van der lee spreekt tijdens bijeenkomst

Video interview

In 2022 werd Gerard van der Lee geïnterviewd in aanloop naar de Jaarlijkse Herdenking bij Nationaal Indië-monument 1945-1962 in Roermond: