Ondersteuning door vrijwilligers

Deel dit bericht:
Nuldelijnsondersteuning.

Soms heb je iemand nodig die helpt om weer wat overzicht te krijgen. Dat hoeft niet meteen een hulpverlener te zijn. Voor een goed gesprek of voor ondersteuning kun je ook terecht bij een vrijwilliger. Dit zijn de nuldelijnsondersteuners. Deze nuldelijnsondersteuners zijn verbonden aan een (jouw) veteranenvereniging of een Veteranen Ontmoetings Centrum. Het Nuldelijns Ondersteunings Systeem is landelijk dekkend en 24/7 bereikbaar, en is er voor veteranen, oorlogs- en dienstslachtoffers en hun relaties. De nuldelijnsondersteuner kan je helpen met een goed gesprek, een luisterend oor of een arm over je schouder, maar kan je ook – als dat nodig blijkt – op een juiste wijze begeleiden naar de professionele hulpverlening.

Contact opnemen met nuldelijnsondersteuning

De landelijk coördinator van het Nuldelijns Ondersteuning Systeem (NOS) is te bereiken via 06 23 41 47 58 of nos@nlveteraneninstituut.nl.

Je kunt ook contact opnemen met het Nuldelijns Ondersteuning Systeem in jouw regio:

Nuldelijnsondersteuning in jouw omgeving

Er is altijd wel een nuldelijnsondersteuner in jouw omgeving te vinden. Er zijn vier regio’s met elk een coördinatieteam dat 24/7 bereikbaar is. De contactgegevens kun je hieronder vinden, maar in voorkomend geval kun je deze ook benaderen door tussenkomst van je eigen vereniging. Klik hier om het overzicht te bekijken.

Zelf nuldelijnsondersteuner worden?

Wil jij zelf andere veteranen en mensen uit hun omgeving ondersteunen als vrijwilliger? Meld je dan aan of vraag informatie op bij je veteranenvereniging die aangesloten is bij het Veteranen Platform. Voorwaarde is dan wel dat je zelf bij een dergelijke vereniging bent aangesloten. Klik hier om te bekijken welke  verenigingen lid zijn van het Veteranen Platform.

Diensten Geestelijke Verzorging

Ook na je diensttijd heb je recht op geestelijke verzorging. Hiervoor is een netwerk van (vrijwillige) geestelijk verzorgers beschikbaar. Het aanbod van de DGV voor veteranen verschilt nauwelijks van waarvan je als militair in diensttijd gebruik kon maken. Je kunt er terecht voor individuele ondersteuning, zoals gesprekken over zingeving of geloof, het delen van ervaringen en verwijzing naar professionele hulpverlening binnen het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV). DGV organiseert voor veteranen ook ondersteuning in groepsverband, ook tijdens terugkeerreizen en veteranencafés. Meer informatie over de Dienst Geestelijke Verzorging.