Presentatie UNAMIC en UNTAC Mission in Cambodja

Geplaatst op: 17 maart 2022
Deel dit bericht:
  • Datum: 25 maart 2022
  • Locatie: Hippolytushoef
mariniers-cambodja

Op vrijdag 25 maart is er weer een maandelijkse bijeenkomst gepland in Veteranencafé “de Kasteleen”, Nieuwstraat 26 in Hippolytushoef.

Het treffen begint  om 15:00 uur en het einde is voorzien rond 18:00 uur.

Veteranen (met of zonder partner) zijn van harte welkom.

Deze dag staat in het teken van de UNAMIC en UNTAC Mission in Cambodja.

Deze missie begon in 1992 en dat is dus 30 jaar geleden: een mooie gelegenheid om hier weer eens aandacht aan te besteden.

Willem Bouwman, zelf Cambodja veteraan, zal een presentatie verzorgen die om 16:00 uur begint en ongeveer 1 uur zal duren.

Korte historie over deze missie:

De VN wierp zich eind jaren ’80 op als bemiddelaar in de Cambodjaanse burgeroorlog. In deze oorlog streden verschillende partijen: de Rode Khmer (de Communistische partij van Cambodja), het Cambodjaanse verzet en de royalisten van prins Sihanouk, de zogeheten Witte Khmer.

Deze partijen kwamen in 1991 een staakt-het-vuren overeen, waarop VN-waarnemers toezagen. Dit was de UNAMIC-missie (United Nations Advance Mission in Cambodia).

Deze missie bereidde ook de UNTAC-missie voor (United Nations Transitional Authority in Cambodia) die ervoor zorgde dat het op 23 oktober 1991 in Parijs afgesloten vredesakkoord werd nageleefd.

De Nederlandse blauwhelmen in deze missie waren voornamelijk mariniers. Zij hielden zich vooral bezig met het ruimen van mijnen, maar hielden ook toezicht op het bestuur, de ontwapening van de strijdende partijen en handhaafden de orde in Cambodja. De missie eindigde in 1993.

 

Dick Doornik

Veteranen Contactgroep Wieringen/Hollands Kroon e.o.

T: 0227-592521

M: 06-10283690

d.c.doornik@quicknet.nl