Prikbord online

Ben je op zoek naar een collega-veteraan? Verkoop je interessante spullen voor veteranen? Of wil je iets delen met veteranen? Via het Prikbord van Checkpoint Online deel je makkelijk je oproep.
Vul het formulier in en je bericht staat binnenkort op deze website.
Save the date: lokale veteranendag Gemeente Eemsdelta
Nieuwste tentoonstelling in het Mariniersmuseum: Tot op het Bot
Drie Korps Mariniers tijdens hun opleiding in een training, waarbij zij alle gezamenlijk een boomstam vasthouden.

Niet veel mensen weten hoe het er achter de schermen van de opleiding voor het Korps Mariniers aan toe gaat. Tenzij je zelf tot generatie D behoort, of oudmarinier bent. Nu kan het dus wel. Want vanaf 10 juli 2024 vangt het Mariniersmuseum Rotterdam het opleidingsproces door de blik van fotograaf Rob Poortvliet. Hij kreeg van het Mariniers Opleidings Centrum (MOC) exclusief toegang tot de opleiding. Zijn lens legt de mariniers in opleiding haarscherp vast: hun onzekerheden, de intensieve trainingen, de fysieke en mentale uitputting en uiteindelijk de beëdiging tot marinier.

Het is duidelijk, mariniers gaan ‘Tot op het Bot’! Bekijk de tentoonstelling tot einde van dit jaar en reflecteer: “Waarvoor ga ik tot op het bot?”

Film: Als ik mijn ogen sluit

Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. In dit kader zendt de NTR een bijzondere documentaire uit, die al eerder draaide op het Movies that Matter festival en goed ontvangen werd in de bioscopen. De film ‘Als ik mijn ogen sluit’ zal je vast niet ontgaan zijn. Op donderdag 15 augustus om 22.10 uur zenden wij deze op televisie uit als 2DOC.

Documentairemaker Pieter van Huystee, wiens moeder en oma kamp Tjideng overleefden, maakte een bijzondere film over de vrouwen en meisjes die de Japanse kampen in Nederlands-Indië overleefden. Hun verhalen werden na de oorlog in Nederland nauwelijks gehoord of erkend. Dit roept gevoelens van woede op en veroorzaakt opnieuw intense pijn. Als de vrouwen hun ogen sluiten, komen deze ‘vergeten’ verhalen weer bovendrijven. Van de kampen bestaan weinig foto’s en er is haast geen filmmateriaal. Wel zijn er door de vrouwen en kinderen in het kamp honderden tekeningen gemaakt. Met moderne animatietechnieken komen die tekeningen prachtig tot leven in de film.

Gezocht: Veteranen in het Verenigd Koninkrijk
Het Verenigd Koninkrijk op een wereldmap afgebeeld, met een Nederlandse vlaggetje en veteranenlogo op de stad Londen geprikt.

Op 5 september organiseert de Nederlandse Defensie afdeling op de ambassade in Londen een veteranenbijeenkomst. Ik zoek Nederlandse veteranen om vaker bijeen te kunnen komen.

Neem contact op met kap (bd) KMar Roland van den Akker, via veteranen.zuid.engeland@gmail.com

Documentaire over Korea-veteraan Ferry Titalepta

De heer Titalepta is op 8 juni 2023 overleden. Eind april 2024 bracht zijn familie  zijn stoffelijk overschot  terug naar de United Nations Memorial Cemetery Korea (UNMCK) in de plaats Busan, om zijn bijdrage aan de verdediging van het land te herdenken. Deze ceremonie vond plaats op 2 mei 2024. In deze documentaire wordt het leven van Titalepta herdacht, evenals de onschatbare waarde van de bijdrage van Nederlandse veteranen tijdens de Koreaanse Oorlog in het algemeen. Dit ter gelegenheid van de viering van de ‘Maand van de Veteranen’ in Zuid-Korea.

Gezocht: Veteranen in Noorwegen

Gezocht: veteranen die woonachtig zijn in Noorwegen.

Graag een e-mail naar W. Smits: w_smits24@icloud.com

Bouw mee aan Zomerrust: Veteranen Terugkeerplek Srebrenica

Ik ben met wat hulp bezig om een crowdfunding op te zetten om “Zomerrust” wat financiële steun te bieden. Het is namelijk hard nodig om o.a. een drinkwaterbassin en wat vakantiehuisjes te maken. Zomerrust ligt in de gemeente Srebrenica (Bosnië & Hercegovina). Een plek in het schitterende gebied waar het allemaal gebeurde, maar waar inmiddels de vrede al 29 jaar is hersteld. Zomerrust wordt omgeven door mooie natuur, bergen, en rust. Hier kunnen veteranen tot rust komen, worden ze gehoord, begrepen en gesteund. Iedere veteraan (ook van andere missies) kan hier terecht voor een terugreis die op maat wordt gemaakt, met een planning en aanpak die aansluit bij de persoon.

Ik, Rob Zomer, ben 15 jaar geleden naar Bosnië verhuisd. Toen is Zomerrust eigenlijk op een natuurlijke wijze ontstaan. Ik heb door het bezoek van veel veteranen, samen met hen de helende werking van een terugreis mogen ontdekken. Het geeft mij veel voldoening om mijn huis en stuk grond op deze manier in te zetten, en om gasten na een bijzonder verblijf weer met een tevreden gevoel naar huis te zien gaan; daar doe ik het voor!

Het gastenverblijf op Zomerrust kan zichzelf nu redelijk onderhouden, nu er ook niet-veteranen verblijven, en ik soms door vrijwilligers geholpen wordt. Echter, de kosten van onderhoud en uitbreiding / verbetering komen tot nu toe nog veel uit eigen zak – en die zak heeft helaas een bodem.

Bekijk hier de crownfunding van Zomerrust.

KLuVV: 80 jaar vrouwen bij de krijgsmacht!
een groep vrouwelijke veteranen van de luchtmacht lopen buiten, waarbij de voorste vrouw de vlag met het logo van vrouwelijke veteranen draagt.

Dit jaar, 80 jaar geleden, trad de eerste vrouw officieel in dienst bij de krijgsmacht. Sinds dat moment zijn vrouwen niet meer weg te denken uit de Defensie-organisatie en zijn zij volledig geïntegreerd binnen alle geleden. Met hun inzet, kennis en doorzettingsvermogen maakten zij de weg vrij voor vele generaties vrouwen na hen.

Daarom willen we elk lustrumjaar, tijdens Nederlandse Veteranendag, een eerbetoon brengen aan alle vrouwelijke veteranen die ons zijn voorgegaan, van toen tot nu!

Slechts eenmaal per 5 jaar lopen we met dit detachement mee in het defilé wat alleen uit vrouwelijke veteranen van de Koninklijke Luchtmacht bestaat. Om even zichtbaar te zijn en álle vrouwen binnen Defensie te bedanken voor hun inzet!

Kom je ons aanmoedigen en gaan we jou zien langs de route? Ons op tv volgen kan ook: volg de live uitzending van de NOS op NPO1: vanaf 12.30 start de uitzending.

Gezocht: Informatie over de tocht van de Tromp naar voormalig Nederlands-Indië 1939

Ik schrijf een boek over mijn oud-tante, wiens man, Wim van den Ent, in Ned.Indië diende in oorlog.

Contact via: Dennis L’Ami, lami.dennis@gmail.com

Oproep: Veteranen werkzaam bij de politie

Ben jij veteraan en werk je bij de Nederlandse Politie, dan komen wij graag met jou in contact.

Contact via: Rob Kasimier, voorzitter@politieveteranen.nl

Gezocht: Veteraan Bosnische burgeroorlog voor interview schoolopdracht

Voor mijn schoolopdracht (onderzoek Bosnische burgeroorlog), ben ik op zoek naar een veteraan die vragen wilt beantwoorden.

Contact via: Julia Looimans, z.alhassaan@hotmail.com

Opening anjerperkje

Opening anjerperkje in Zundert op 5 juli a.s. door burgemeester Vermue en aansluitend blauwe hap.

Aanvang: 17.00 uur.
Plantsoen naast Bredaseweg 2, Zundert.

De gemeente heeft alle veteranen een persoonlijke uitnodiging gestuurd, aanmelden voor deze activiteit dient voor 20 juni 2024 plaats te vinden.
Meer informatie via c.bastiaansen@zundert.nl – 075-599 56 00.

Gezocht: informatie Willem Martens Meijel

Wie kan me meer vertellen over korporaal Willem Martens uit Meijel (1925-2000) Indiëganger.

Contact: Henk Martens, ha.martens@planet.nl

Overlijden Jan Gorter 3 mei 2024

Draaginsigne Gewonden & Nieuw- Guinea- Herinneringskruis.

Papa ligt begraven op de Veteranen Begraafplaats in Loenen.

Te koop: Mijn pup mijn spiegel (Een dialoog van een opgekrabbelde veteraan met zijn hond)

“Mijn pup mijn spiegel” over een veteraan, PTSS, Staphorst en een hond.

Recent is het boek ‘Mijn pup mijn spiegel’ verschenen van Arend Compagner. Met het schrijven van zijn verhaal hoopt hij veteranen die kampen met PTSS of andere trauma’s een hart onder de riem te steken. Arend is als KMAR-veteraan voor altijd verbonden aan zijn UNIFIL-periode in Libanon in 1980. Daar deed hij als 19-jarige traumatische ervaringen op. En bleek dat zijn opvoeding in Staphorst een wankele basis was. De PTSS-achtige klachten gaf hij door keihard knokken een plek. Maar sinds zijn hond Max in 2020 in zijn leven kwam, bleken er nog onverwerkte emoties te zijn. Max als zijn indringende spiegel die hem meer inzichten verschafte dan al die jaren therapie. In dit boek wisselen verleden en heden (gesprekken met Max) elkaar af. Een hond als oplossing voor een levenslang trauma! Een boek dat als steun kan dienen voor mensen met PTSS en trauma’s. Maar ook voor hondenliefhebbers een lezenswaardig boek.

Mijn pup mijn spiegel is online te koop via https://www.boekenbestellen.nl/boek/mijn-pup-mijn-spiegel/64516

Oproep: Veteranen Comité Haarlem
Logo van Veteranen Haarlem, het veteranenlogo in rood-wit-blauwe kleuren.

We zijn op zoek naar Haarlemse veteranen.
Aub aanmelden via een mail bij Edwin Schaaf, edschaaf@hotmail.com

Oproep: Douwe Egberts- en Perlapunten van AH gezocht

Sinds een aantal jaren organiseren we een gratis thuisloterij voor onze Indiëveteranen en hun weduwen. Ook dit jaar organiseren we zo’n gratis loterij. Voor deze loterij zamelen we Douwe Egberts- en Perlapunten van AH in d.m.v. oproepen te plaatsen in o.a. diverse grote dagbladen.

Omdat onze eigen achterban aan het uitdunnen is en ondertussen bijna iedereen is voorzien van gewonnen waterkokers, senseoapparaten, koffiezetters e.d., lijkt het ons een mooi idee om naast de Indiëveteranen en weduwen nu ook de Nederlands Nieuw Guineaveteranen uit te nodigen voor deze gratis loterij. Zij kunnen zich nu al vast via de mail zich aanmelden voor deze gratis verloting. De bij ons in het adresbestand staande veteranen en weduwen ontvangen t.z.t. de uitnodiging.

Voor deze loterij zamelen we dus nog steeds DE-en Perla punten van AH in. Hoe meer punten, hoe meer prijzen. Helpt u ook mee?

Voor meer info, stuur een mail naar marianne.lankhuizen@gmail.com
Reünie-en nazorgcommissie2-6RI, T-Brigade en Javaveteranen.

Overlijden J.H. Horstman
Collage van diverse foto's, waaronder een groepsfoto met meerdere veteranen en foto's van vroeger tijdens actieve dienst.

Na een zeer kort ziekbed is op 21 mei heengegaan, J.H. Horstman (Joop), roepnaam Rob, te Kockengen.

06-12-1941 – 21-05-2024

Te koop: 'Help!! Ik verzuip'
Blauwe cover met vlinders van het boek 'Help ik verzuip'.

Jij bent getraumatiseerd en hebt PTSS opgelopen, maar hoe gaat het met je partner?

Meer informatie via Mirjam Iseger, info@praktijkiseger.nl

Gezocht: Unifil veteranen op Gran Canaria

Zijn er Unifil veteranen die wonen op Gran Canaria? Ik ga zelf wonen in Playa del Ingles.

Contact: Ronald Kenson, ronaldk010@hotmail.com.

Oproep: Familie gezocht oud-strijders Ned. Indië

Ik zoek, vanwege belangrijke en interessante brieven, familieleden van de soldaten Johnie Roestenburg en Huub Aarts, oud-Indië strijders 1946.

Contact via: Ton Bastings, tonbastings@gmail.com

Gezocht: dienstmaten

Ik ben op zoek naar mijn dienstmaten. Lichting 91-3 Adolf van Nassau kazerne in Zuidlaren.
Contact via: Iwan Pot, iwanpot@gmail.com

Gratis: Veteranenjasje, maat 42

Donkerblauwe veteranenjas maat 42, dus voor een slank iemand. Gratis, alleen verzendkosten betalen.

Contact via B. van Leeuwen, mail bouke2017@outlook.com

Website: 25 jaar mariniersgeschiedenis / onderzoek grootvader
Portretfoto van marinier in de jaren 40.

25 jaar mariniersgeschiedenis (1945-1970).
Bekijk de geschiedenis op de website detandenopelkaar.nl

WO II Zeehelden uit de provincie
Flyer net daarop informatie over Expositie Provinciehuis Overijssel

WO2
Provinciehuis Overijssel:
Expositie ‘Zeehelden uit de provincie’
19 april tot 16 mei 2024

Contact via: Willem Geluk, willemgeluk@gmail.com

Tip: Nederlands Vestingmuseum
Luchtfoto van het vestingmuseum

Ken je het Nederlands Vestingmuseum? Kom langs of meld je aan als vrijwilliger!

Kijk op www.vestingmuseum.nl

Gezocht: Call to participate the veterans in the research 'Militarization of the Masculine Body in the European Union Context'

(the master studies research in Gender Studies; Utrecht University).
I am searching veterans which would accept to have an interview about the militarism for my project.

Contact via: Arnoldas Ignatcikas, arnoldas.ignatcikas@gmail.com

Gezocht: Hoe is het om in uniform te werken?

Ik schrijf een boek over de ervaringen van mensen in uniform. Wie zou mij hier mee willen helpen?

Contact via: Rik Claessen, rik.claessen@outlook.com

Te huur: Vakantiewoning in België
Foto van een vakantiewoning

Mooie vakantiebungalow in Gemmenich (België) te huur. In Gemmenich zijn diverse oorlogsmonumenten en graven en het dorpje ligt in de directe omgeving van het Drielandenpunt. Tevens is het oorlogskerkhof van Margraten op rijafstand.
Veteranen ontvangen 10% korting.

Gezocht: .50 (dummie) patronen (patroonband)

Voor de expositie van WW2 bodemvondst (Browning M2) ben ik op zoek naar verschoten .50 patronen (verschoten natuurlijk!). Losse hulzen met en zonder punten en een patronenband/schakels zou helemaal top zijn. Expositie is voor een historische vereniging.

Contact: E. Christiaanse, munitiekist@gmail.com

Gezocht: Informatie over VAUBEK
Speld van VAUBEK

Informatie gezocht over VAUBEK – Vrijwilliger Automobiel Bestuurders Korps. KNIL voor een boek.

Contact: Erik Smit, eriksmit007@gmail.com

Vlissingen subsidieert Veteranen Ontmoetingscentrum Walcheren
Ontmoetingscentrum Vlissingen foto artikel AD

Ondersteuning aan het Veteranen Ontmoetingscentrum Walcheren (VOCW) kan doorgaan. Het ontmoetingscentrum is elke zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur open, je bent van harte welkom! Meer informatie over de locatie vind je hier.

Gezocht: collega

Jack van Diemen, september ’79 tot maart ’80 in Libanon.
Woonde in Amersfoort.

Contact: A. Damen, antoinedamen1@gmail.com

Nederlandse Veteranen Voertuig Anjer Hans van Haalen

Nederlandse Veteranen Voertuig Anjer verwacht eind april beschikbaar

Update: Nederlandse Veteranen Voertuig Anjer Matrijs is besteld.

Wil je ons steunen stuur een mail via info@veteranenanjer.nl

Marcus van den Branden

Wij zoeken voor de lichting van Marcus van den Branden te Curaçao foto’s voor zijn dochter.

Contact via: B. van den Branden, biancavandenbranden@hotmail.com

Gezocht: vrijwilligers 'Huiskamer van de Buurt' Brinkstraat nr 14, Leger des Heils Amsterdam.

Dinsdag t/m vrijdag, 09:00 tot 15:00

Maak met Harma een afspraak voor nadere kennismaking via telefoonnummer: 06-25765215

Email: harma.huiting@legerdesheils.nl

 

VNVOM Spanje
Andere naam: VNVOM-CB naar VNVOM- Spanje.
Vereniging Nederlandse Veteranen en oud militairen SpanjeContact: M. Nab, srmarconab@gmail.com
Te koop: boeken Nieuw-Guinea Indonesia

Nieuw-Guinea / o.a patrouilleren voor de papoeas deel 1 en 2.
Indonesia

 

Opbrengst voor weeshuis Pelangi abepura, Nieuw-Guinea.

Contact via K. Bakker, ksbakker@ziggo.nl

Gezocht: Genisten uitzending Libanon (1981/1982) voor reünie

27-02-2024

Genisten gezocht uitgezonden naar Libanon van ca augustus 1981 tot ca mei 1982 voor reünie!

Contact: R. Kraaikamp, un8182@gmail.com

1 (NL) Signal Sqd (Krefeld)

Hallo allemaal,

Wij willen een reünie organiseren, daarbij wij niet alle mensen kunnen bereiken via deze weg proberen.

Contact: T. Wittens, twittens@ziggo.nl

Militair weekend

27-02-2024

Veteranen voor Vrede

31-08/01-09 2024

Fort aan Den Ham & SRMME

Busch en Dam 13

Uitgeest

 

Contact: E. Smit, eriksmit007@gmail.com

Gezocht: Jaap Janssen, Ststcie 13 Mechbrig (Oirschot) (1990-1998)

09-02-2024

Gezocht Jaap Janssen via prikbord

Gezocht: bereikbaarheidsgegevens van Jaap Janssen; destijds Elnt (Inf) Plv CC bij Ststcie 13 Mechbrig (’91-’93). Heb je deze gegevens? Stuur dan een e-mail naar Roy Meelhuysen via Roy@meelhuysen.com.

Oproep van Van ‘t Lindenhoutmuseum: Peter Heijblom muzikant

09-02-2024

Heeft iemand meer informatie over Peter Heijblom (1930-2016), muzikant bij Marinierskapel en Luchtmacht? Neem dan per e-mail contact op met Esther Bánki via e.banki@vantlindenhoutmuseum.nl.

Save the date: lokale veteranendag Gemeente Eemsdelta
Nieuwste tentoonstelling in het Mariniersmuseum: Tot op het Bot
Drie Korps Mariniers tijdens hun opleiding in een training, waarbij zij alle gezamenlijk een boomstam vasthouden.

Niet veel mensen weten hoe het er achter de schermen van de opleiding voor het Korps Mariniers aan toe gaat. Tenzij je zelf tot generatie D behoort, of oudmarinier bent. Nu kan het dus wel. Want vanaf 10 juli 2024 vangt het Mariniersmuseum Rotterdam het opleidingsproces door de blik van fotograaf Rob Poortvliet. Hij kreeg van het Mariniers Opleidings Centrum (MOC) exclusief toegang tot de opleiding. Zijn lens legt de mariniers in opleiding haarscherp vast: hun onzekerheden, de intensieve trainingen, de fysieke en mentale uitputting en uiteindelijk de beëdiging tot marinier.

Het is duidelijk, mariniers gaan ‘Tot op het Bot’! Bekijk de tentoonstelling tot einde van dit jaar en reflecteer: “Waarvoor ga ik tot op het bot?”

Film: Als ik mijn ogen sluit

Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. In dit kader zendt de NTR een bijzondere documentaire uit, die al eerder draaide op het Movies that Matter festival en goed ontvangen werd in de bioscopen. De film ‘Als ik mijn ogen sluit’ zal je vast niet ontgaan zijn. Op donderdag 15 augustus om 22.10 uur zenden wij deze op televisie uit als 2DOC.

Documentairemaker Pieter van Huystee, wiens moeder en oma kamp Tjideng overleefden, maakte een bijzondere film over de vrouwen en meisjes die de Japanse kampen in Nederlands-Indië overleefden. Hun verhalen werden na de oorlog in Nederland nauwelijks gehoord of erkend. Dit roept gevoelens van woede op en veroorzaakt opnieuw intense pijn. Als de vrouwen hun ogen sluiten, komen deze ‘vergeten’ verhalen weer bovendrijven. Van de kampen bestaan weinig foto’s en er is haast geen filmmateriaal. Wel zijn er door de vrouwen en kinderen in het kamp honderden tekeningen gemaakt. Met moderne animatietechnieken komen die tekeningen prachtig tot leven in de film.

Gezocht: Veteranen in het Verenigd Koninkrijk
Het Verenigd Koninkrijk op een wereldmap afgebeeld, met een Nederlandse vlaggetje en veteranenlogo op de stad Londen geprikt.

Op 5 september organiseert de Nederlandse Defensie afdeling op de ambassade in Londen een veteranenbijeenkomst. Ik zoek Nederlandse veteranen om vaker bijeen te kunnen komen.

Neem contact op met kap (bd) KMar Roland van den Akker, via veteranen.zuid.engeland@gmail.com

Documentaire over Korea-veteraan Ferry Titalepta

De heer Titalepta is op 8 juni 2023 overleden. Eind april 2024 bracht zijn familie  zijn stoffelijk overschot  terug naar de United Nations Memorial Cemetery Korea (UNMCK) in de plaats Busan, om zijn bijdrage aan de verdediging van het land te herdenken. Deze ceremonie vond plaats op 2 mei 2024. In deze documentaire wordt het leven van Titalepta herdacht, evenals de onschatbare waarde van de bijdrage van Nederlandse veteranen tijdens de Koreaanse Oorlog in het algemeen. Dit ter gelegenheid van de viering van de ‘Maand van de Veteranen’ in Zuid-Korea.

Gezocht: Veteranen in Noorwegen

Gezocht: veteranen die woonachtig zijn in Noorwegen.

Graag een e-mail naar W. Smits: w_smits24@icloud.com

Bouw mee aan Zomerrust: Veteranen Terugkeerplek Srebrenica

Ik ben met wat hulp bezig om een crowdfunding op te zetten om “Zomerrust” wat financiële steun te bieden. Het is namelijk hard nodig om o.a. een drinkwaterbassin en wat vakantiehuisjes te maken. Zomerrust ligt in de gemeente Srebrenica (Bosnië & Hercegovina). Een plek in het schitterende gebied waar het allemaal gebeurde, maar waar inmiddels de vrede al 29 jaar is hersteld. Zomerrust wordt omgeven door mooie natuur, bergen, en rust. Hier kunnen veteranen tot rust komen, worden ze gehoord, begrepen en gesteund. Iedere veteraan (ook van andere missies) kan hier terecht voor een terugreis die op maat wordt gemaakt, met een planning en aanpak die aansluit bij de persoon.

Ik, Rob Zomer, ben 15 jaar geleden naar Bosnië verhuisd. Toen is Zomerrust eigenlijk op een natuurlijke wijze ontstaan. Ik heb door het bezoek van veel veteranen, samen met hen de helende werking van een terugreis mogen ontdekken. Het geeft mij veel voldoening om mijn huis en stuk grond op deze manier in te zetten, en om gasten na een bijzonder verblijf weer met een tevreden gevoel naar huis te zien gaan; daar doe ik het voor!

Het gastenverblijf op Zomerrust kan zichzelf nu redelijk onderhouden, nu er ook niet-veteranen verblijven, en ik soms door vrijwilligers geholpen wordt. Echter, de kosten van onderhoud en uitbreiding / verbetering komen tot nu toe nog veel uit eigen zak – en die zak heeft helaas een bodem.

Bekijk hier de crownfunding van Zomerrust.

KLuVV: 80 jaar vrouwen bij de krijgsmacht!
een groep vrouwelijke veteranen van de luchtmacht lopen buiten, waarbij de voorste vrouw de vlag met het logo van vrouwelijke veteranen draagt.

Dit jaar, 80 jaar geleden, trad de eerste vrouw officieel in dienst bij de krijgsmacht. Sinds dat moment zijn vrouwen niet meer weg te denken uit de Defensie-organisatie en zijn zij volledig geïntegreerd binnen alle geleden. Met hun inzet, kennis en doorzettingsvermogen maakten zij de weg vrij voor vele generaties vrouwen na hen.

Daarom willen we elk lustrumjaar, tijdens Nederlandse Veteranendag, een eerbetoon brengen aan alle vrouwelijke veteranen die ons zijn voorgegaan, van toen tot nu!

Slechts eenmaal per 5 jaar lopen we met dit detachement mee in het defilé wat alleen uit vrouwelijke veteranen van de Koninklijke Luchtmacht bestaat. Om even zichtbaar te zijn en álle vrouwen binnen Defensie te bedanken voor hun inzet!

Kom je ons aanmoedigen en gaan we jou zien langs de route? Ons op tv volgen kan ook: volg de live uitzending van de NOS op NPO1: vanaf 12.30 start de uitzending.

Gezocht: Informatie over de tocht van de Tromp naar voormalig Nederlands-Indië 1939

Ik schrijf een boek over mijn oud-tante, wiens man, Wim van den Ent, in Ned.Indië diende in oorlog.

Contact via: Dennis L’Ami, lami.dennis@gmail.com

Oproep: Veteranen werkzaam bij de politie

Ben jij veteraan en werk je bij de Nederlandse Politie, dan komen wij graag met jou in contact.

Contact via: Rob Kasimier, voorzitter@politieveteranen.nl

Gezocht: Veteraan Bosnische burgeroorlog voor interview schoolopdracht

Voor mijn schoolopdracht (onderzoek Bosnische burgeroorlog), ben ik op zoek naar een veteraan die vragen wilt beantwoorden.

Contact via: Julia Looimans, z.alhassaan@hotmail.com

Opening anjerperkje

Opening anjerperkje in Zundert op 5 juli a.s. door burgemeester Vermue en aansluitend blauwe hap.

Aanvang: 17.00 uur.
Plantsoen naast Bredaseweg 2, Zundert.

De gemeente heeft alle veteranen een persoonlijke uitnodiging gestuurd, aanmelden voor deze activiteit dient voor 20 juni 2024 plaats te vinden.
Meer informatie via c.bastiaansen@zundert.nl – 075-599 56 00.

Gezocht: informatie Willem Martens Meijel

Wie kan me meer vertellen over korporaal Willem Martens uit Meijel (1925-2000) Indiëganger.

Contact: Henk Martens, ha.martens@planet.nl

Overlijden Jan Gorter 3 mei 2024

Draaginsigne Gewonden & Nieuw- Guinea- Herinneringskruis.

Papa ligt begraven op de Veteranen Begraafplaats in Loenen.

Te koop: Mijn pup mijn spiegel (Een dialoog van een opgekrabbelde veteraan met zijn hond)

“Mijn pup mijn spiegel” over een veteraan, PTSS, Staphorst en een hond.

Recent is het boek ‘Mijn pup mijn spiegel’ verschenen van Arend Compagner. Met het schrijven van zijn verhaal hoopt hij veteranen die kampen met PTSS of andere trauma’s een hart onder de riem te steken. Arend is als KMAR-veteraan voor altijd verbonden aan zijn UNIFIL-periode in Libanon in 1980. Daar deed hij als 19-jarige traumatische ervaringen op. En bleek dat zijn opvoeding in Staphorst een wankele basis was. De PTSS-achtige klachten gaf hij door keihard knokken een plek. Maar sinds zijn hond Max in 2020 in zijn leven kwam, bleken er nog onverwerkte emoties te zijn. Max als zijn indringende spiegel die hem meer inzichten verschafte dan al die jaren therapie. In dit boek wisselen verleden en heden (gesprekken met Max) elkaar af. Een hond als oplossing voor een levenslang trauma! Een boek dat als steun kan dienen voor mensen met PTSS en trauma’s. Maar ook voor hondenliefhebbers een lezenswaardig boek.

Mijn pup mijn spiegel is online te koop via https://www.boekenbestellen.nl/boek/mijn-pup-mijn-spiegel/64516

Oproep: Veteranen Comité Haarlem
Logo van Veteranen Haarlem, het veteranenlogo in rood-wit-blauwe kleuren.

We zijn op zoek naar Haarlemse veteranen.
Aub aanmelden via een mail bij Edwin Schaaf, edschaaf@hotmail.com

Oproep: Douwe Egberts- en Perlapunten van AH gezocht

Sinds een aantal jaren organiseren we een gratis thuisloterij voor onze Indiëveteranen en hun weduwen. Ook dit jaar organiseren we zo’n gratis loterij. Voor deze loterij zamelen we Douwe Egberts- en Perlapunten van AH in d.m.v. oproepen te plaatsen in o.a. diverse grote dagbladen.

Omdat onze eigen achterban aan het uitdunnen is en ondertussen bijna iedereen is voorzien van gewonnen waterkokers, senseoapparaten, koffiezetters e.d., lijkt het ons een mooi idee om naast de Indiëveteranen en weduwen nu ook de Nederlands Nieuw Guineaveteranen uit te nodigen voor deze gratis loterij. Zij kunnen zich nu al vast via de mail zich aanmelden voor deze gratis verloting. De bij ons in het adresbestand staande veteranen en weduwen ontvangen t.z.t. de uitnodiging.

Voor deze loterij zamelen we dus nog steeds DE-en Perla punten van AH in. Hoe meer punten, hoe meer prijzen. Helpt u ook mee?

Voor meer info, stuur een mail naar marianne.lankhuizen@gmail.com
Reünie-en nazorgcommissie2-6RI, T-Brigade en Javaveteranen.

Overlijden J.H. Horstman
Collage van diverse foto's, waaronder een groepsfoto met meerdere veteranen en foto's van vroeger tijdens actieve dienst.

Na een zeer kort ziekbed is op 21 mei heengegaan, J.H. Horstman (Joop), roepnaam Rob, te Kockengen.

06-12-1941 – 21-05-2024

Te koop: 'Help!! Ik verzuip'
Blauwe cover met vlinders van het boek 'Help ik verzuip'.

Jij bent getraumatiseerd en hebt PTSS opgelopen, maar hoe gaat het met je partner?

Meer informatie via Mirjam Iseger, info@praktijkiseger.nl

Gezocht: Unifil veteranen op Gran Canaria

Zijn er Unifil veteranen die wonen op Gran Canaria? Ik ga zelf wonen in Playa del Ingles.

Contact: Ronald Kenson, ronaldk010@hotmail.com.

Oproep: Familie gezocht oud-strijders Ned. Indië

Ik zoek, vanwege belangrijke en interessante brieven, familieleden van de soldaten Johnie Roestenburg en Huub Aarts, oud-Indië strijders 1946.

Contact via: Ton Bastings, tonbastings@gmail.com

Gezocht: dienstmaten

Ik ben op zoek naar mijn dienstmaten. Lichting 91-3 Adolf van Nassau kazerne in Zuidlaren.
Contact via: Iwan Pot, iwanpot@gmail.com

Gratis: Veteranenjasje, maat 42

Donkerblauwe veteranenjas maat 42, dus voor een slank iemand. Gratis, alleen verzendkosten betalen.

Contact via B. van Leeuwen, mail bouke2017@outlook.com

Website: 25 jaar mariniersgeschiedenis / onderzoek grootvader
Portretfoto van marinier in de jaren 40.

25 jaar mariniersgeschiedenis (1945-1970).
Bekijk de geschiedenis op de website detandenopelkaar.nl

WO II Zeehelden uit de provincie
Flyer net daarop informatie over Expositie Provinciehuis Overijssel

WO2
Provinciehuis Overijssel:
Expositie ‘Zeehelden uit de provincie’
19 april tot 16 mei 2024

Contact via: Willem Geluk, willemgeluk@gmail.com

Tip: Nederlands Vestingmuseum
Luchtfoto van het vestingmuseum

Ken je het Nederlands Vestingmuseum? Kom langs of meld je aan als vrijwilliger!

Kijk op www.vestingmuseum.nl

Gezocht: Call to participate the veterans in the research 'Militarization of the Masculine Body in the European Union Context'

(the master studies research in Gender Studies; Utrecht University).
I am searching veterans which would accept to have an interview about the militarism for my project.

Contact via: Arnoldas Ignatcikas, arnoldas.ignatcikas@gmail.com

Gezocht: Hoe is het om in uniform te werken?

Ik schrijf een boek over de ervaringen van mensen in uniform. Wie zou mij hier mee willen helpen?

Contact via: Rik Claessen, rik.claessen@outlook.com

Te huur: Vakantiewoning in België
Foto van een vakantiewoning

Mooie vakantiebungalow in Gemmenich (België) te huur. In Gemmenich zijn diverse oorlogsmonumenten en graven en het dorpje ligt in de directe omgeving van het Drielandenpunt. Tevens is het oorlogskerkhof van Margraten op rijafstand.
Veteranen ontvangen 10% korting.

Gezocht: .50 (dummie) patronen (patroonband)

Voor de expositie van WW2 bodemvondst (Browning M2) ben ik op zoek naar verschoten .50 patronen (verschoten natuurlijk!). Losse hulzen met en zonder punten en een patronenband/schakels zou helemaal top zijn. Expositie is voor een historische vereniging.

Contact: E. Christiaanse, munitiekist@gmail.com

Gezocht: Informatie over VAUBEK
Speld van VAUBEK

Informatie gezocht over VAUBEK – Vrijwilliger Automobiel Bestuurders Korps. KNIL voor een boek.

Contact: Erik Smit, eriksmit007@gmail.com

Vlissingen subsidieert Veteranen Ontmoetingscentrum Walcheren
Ontmoetingscentrum Vlissingen foto artikel AD

Ondersteuning aan het Veteranen Ontmoetingscentrum Walcheren (VOCW) kan doorgaan. Het ontmoetingscentrum is elke zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur open, je bent van harte welkom! Meer informatie over de locatie vind je hier.

Gezocht: collega

Jack van Diemen, september ’79 tot maart ’80 in Libanon.
Woonde in Amersfoort.

Contact: A. Damen, antoinedamen1@gmail.com

Nederlandse Veteranen Voertuig Anjer Hans van Haalen

Nederlandse Veteranen Voertuig Anjer verwacht eind april beschikbaar

Update: Nederlandse Veteranen Voertuig Anjer Matrijs is besteld.

Wil je ons steunen stuur een mail via info@veteranenanjer.nl

Marcus van den Branden

Wij zoeken voor de lichting van Marcus van den Branden te Curaçao foto’s voor zijn dochter.

Contact via: B. van den Branden, biancavandenbranden@hotmail.com

Gezocht: vrijwilligers 'Huiskamer van de Buurt' Brinkstraat nr 14, Leger des Heils Amsterdam.

Dinsdag t/m vrijdag, 09:00 tot 15:00

Maak met Harma een afspraak voor nadere kennismaking via telefoonnummer: 06-25765215

Email: harma.huiting@legerdesheils.nl

 

VNVOM Spanje
Andere naam: VNVOM-CB naar VNVOM- Spanje.
Vereniging Nederlandse Veteranen en oud militairen SpanjeContact: M. Nab, srmarconab@gmail.com
Te koop: boeken Nieuw-Guinea Indonesia

Nieuw-Guinea / o.a patrouilleren voor de papoeas deel 1 en 2.
Indonesia

 

Opbrengst voor weeshuis Pelangi abepura, Nieuw-Guinea.

Contact via K. Bakker, ksbakker@ziggo.nl

Gezocht: Genisten uitzending Libanon (1981/1982) voor reünie

27-02-2024

Genisten gezocht uitgezonden naar Libanon van ca augustus 1981 tot ca mei 1982 voor reünie!

Contact: R. Kraaikamp, un8182@gmail.com

1 (NL) Signal Sqd (Krefeld)

Hallo allemaal,

Wij willen een reünie organiseren, daarbij wij niet alle mensen kunnen bereiken via deze weg proberen.

Contact: T. Wittens, twittens@ziggo.nl

Militair weekend

27-02-2024

Veteranen voor Vrede

31-08/01-09 2024

Fort aan Den Ham & SRMME

Busch en Dam 13

Uitgeest

 

Contact: E. Smit, eriksmit007@gmail.com

Gezocht: Jaap Janssen, Ststcie 13 Mechbrig (Oirschot) (1990-1998)

09-02-2024

Gezocht Jaap Janssen via prikbord

Gezocht: bereikbaarheidsgegevens van Jaap Janssen; destijds Elnt (Inf) Plv CC bij Ststcie 13 Mechbrig (’91-’93). Heb je deze gegevens? Stuur dan een e-mail naar Roy Meelhuysen via Roy@meelhuysen.com.

Oproep van Van ‘t Lindenhoutmuseum: Peter Heijblom muzikant

09-02-2024

Heeft iemand meer informatie over Peter Heijblom (1930-2016), muzikant bij Marinierskapel en Luchtmacht? Neem dan per e-mail contact op met Esther Bánki via e.banki@vantlindenhoutmuseum.nl.