Contact met veteranenondersteuners

Deel dit bericht:
Laagdrempelig contact via de nuldelijnsondersteuning

Soms wil je misschien eens praten met iemand die jouw verhaal herkent. Bij voorbeeld over ervaringen, herinneringen of emoties, die mensen in jouw omgeving niet begrijpen. Maak dan gebruik van de veteranenondersteuners van de nuldelijnsondersteuning. Zij bieden een luisterend oor of passend advies.

veteraan in gesprek met nuldelijns ondersteuner

Voel je je onrustig, zijn er spanningen tussen jou en de mensen om je heen, heb je vragen of gewoon de behoefte om je verhaal kwijt te kunnen? De veteranenondersteuners weten hoe dat is. Met hun eigen ervaring willen ze graag veteranen of hun relaties helpen. Ze hebben hiervoor een training gevolgd en kunnen jou een luisterend oor en een steuntje in de rug bieden. Zij kunnen ook adviseren over de mogelijkheden binnen het Nederlands Veteraneninstituut.

Contact opnemen met nuldelijnsondersteuning:

De landelijk coördinator van het nuldelijnsondersteuningssysteem (NOS) is te bereiken op het navolgende emailadres nos@nlveteraneninstituut.nl.

Contact met een veteranenondersteuner, zo werkt het:

  • Bel of mail met een coördinator van het team uit jouw regio. Dit kan zeven dagen per week, 24 uur per dag.
  • Je hebt een kort gesprek, zodat de coördinator op zoek kan naar een veteranenondersteuner uit de die het beste bij jou en jouw vraag past.
  • Jouw veteranenondersteuner neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om een afspraak te maken.
  • Jullie bespreken wat jij nodig hebt. Dat kan telefonisch, thuis of elders. Wat je bespreekt blijft tussen jullie, tenzij je nadrukkelijk anders aangeeft.

Zelf veteranenondersteuner worden?

Wil jij zelf andere veteranen en mensen uit hun omgeving ondersteunen als vrijwilliger? Meld je dan aan of vraag informatie op via nos@nlveteraneninstituut.nl, of bij je veteranenvereniging die aangesloten is bij het Veteranen Platform. Voorwaarde is dan wel dat je zelf bij een dergelijke vereniging bent aangesloten. Bekijk welke verenigingen lid zijn van het Veteranen Platform.

Diensten Geestelijke Verzorging

Ook na je diensttijd heb je recht op geestelijke verzorging. Hiervoor is een netwerk van (vrijwillige) geestelijk verzorgers beschikbaar. Het aanbod van de DGV voor veteranen verschilt nauwelijks van waarvan je als militair in diensttijd gebruik kon maken. Je kunt er terecht voor individuele ondersteuning, zoals gesprekken over zingeving of geloof, het delen van ervaringen en verwijzing naar professionele hulpverlening binnen het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV). DGV organiseert voor veteranen ook ondersteuning in groepsverband, ook tijdens terugkeerreizen en veteranencafés. Meer informatie over de Dienst Geestelijke Verzorging.