Condooms en de krijgsmacht

6 december 2021
Deel dit bericht:
Condooms dienden door de eeuwen heen vele doelen.

Een (onvolledig) overzicht van de reis van het condoom door de krijgsmacht.

 

 

Gekleurde lampen

Pragmatische legerleiders zien in WO I de relatie tussen seks en het moreel. De Duitsers en Fransen zorgen dan ook voor eigen frontbordelen: met blauwe lampen voor de officieren en rode lampen voor de manschappen. Bijkomend voordeel is dat de legerleiding controle heeft over de gezondheid van de prostituees en daardoor de verspreiding van geslachtsziektes, enigszins, binnen de perken kan houden.

Wakker liggen

De uitval van mankracht door geslachtsziektes is in WO I een probleem waarvan generaals wakker liggen. Er is immers nog geen penicilline, dus syfilis of gonorroe zijn niet te genezen en geeft helse pijnen.

Blote borst

De Nederlandse jongens in Nederlands-Indië zijn veel beschermder opgevoed dan tegenwoordig. Ze zien in Indonesië bij wijze van spreken hun eerste blote vrouwenborst. De voorlichtingsfilms worden eerst door de GV’er geïnspecteerd en die laat regelmatig de stukjes eruit knippen die over condooms gaan. Ook de aalmoezenier vindt dat de jongens zich maar moeten inhouden.

Grote maat

De Amerikanen laten tijdens de Vietnamoorlog dertig centimeter lange condooms maken en strooien die langs het Ho-Chi-Minhpad. Pure afschrikking, met de bedoeling dat de Vietcong zich minderwaardig zou voelen en op hun mannelijkheid aangesproken.

 

Eigen voorraad

Militairen komen veel minder dan vroeger in contact met de lokale bevolking. Seksueel contact is nu met name te verwachten op de compounds tussen het personeel onderling. DOSCO geeft geen condooms meer mee op uitzending.