Samen herdenken en vieren

10 mei 2023
Deel dit bericht:
Een terugblik op 4 en 5 mei

Ook dit jaar leverden veteranen een bijzondere bijdrage aan 4 en 5 mei. Herdenken en vieren, een terugblik op de activiteiten.

veteraan-4-mei
Fotografie erecouloir: Birthe Kulik

Indrukwekkend erecouloir

Tijdens de Nationale Herdenking in Amsterdam wordt ieder jaar een erecouloir van het Paleis op de Dam tot aan het Nationaal Monument opgesteld. In de erehaag stonden 60 veteranen. Zij vormden een indrukwekkend symbool voor de inzet voor internationale vrede, vrijheid en veiligheid.

Voorafgaand aan de herdenking gingen veteranen Olga en Vincent vast een kijkje nemen op de Dam. Met voorbijgangers spraken zij over veteraan zijn, herdenken en vrijheid. Dat leverde mooie gesprekken op, zoals te zien in deze video.

veteranen-erecouloir-4-mei

Bijzondere ontmoetingen

Mooie gesprekken werden ook gevoerd op Bevrijdingsdag. Door het hele land, van Assen tot Vlissingen, vierden we de vrijheid op de Bevrijdingsfestivals. Bij de stands van het Nederlands Veteraneninstituut konden bezoekers in gesprek gaan met veteranen en hen vragen stellen.

De regen hield de festivalgangers niet tegen; onder paraplu’s en in de tenten werd de ene na de andere vraag gesteld. Ook werden de aanwezige veteranen veel op de foto gezet en door kinderen om hun handtekening gevraagd. Een dag vol bijzondere ontmoetingen.

veteraan-bevrijdingsfestival

Meer lezen? Op  https://www.nlveteraneninstituut.nl/online-erecouloir/ lees je de verhalen van veteranen die in de erecouloir hebben gestaan.