De vijf mooiste vierdaagsemomenten voor militairen

15 juli 2016
Deel dit bericht:

19 tot en met 22 juli: de week van de Nijmeegse Vierdaagse. Van de 50.000 wandelaars die vanuit de hele wereld naar Nijmegen komen om mee te lopen, zijn de bijna 6.000 militairen en veteranen tussen al die wandelaars wel een groep apart. Militairen hebben van meet af aan een bijzondere band met het beroemde wandelevenement. Velen lopen de vierdaagse meer dan eens, en dat is niet voor niks. De vijf mooiste momenten van de Vierdaagse voor militairen op een rij:

1. Vertrekken uit Heumensoord

Kapitein Leo: “In de heel vroege ochtend vertrekken uit kamp Heumensoord. De eerste zes of zeven kilometer kom je niemand tegen. Ja, misschien op de nog maar amper verlichte Beukenlaan zo hier en daar een student, die net uit de stad naar huis gaat. Heerlijke rust.”

2. Brug over de Maas

Met zijn allen bij de brug van Cuijk over de Maas: “wat stampen we lekker he?” Deze pontonbrug wordt elk jaar weer netjes door Defensie gelegd. Korporaal Stephan: “Hoe zouden al die wandelaars het water over moeten zonder de bijdrage van defensie? Al bij de proefsluiting van de brug door de burgemeesters van de twee oevergemeenten is de tijdelijke brug een publiekstrekker.”

3. Saamhorigheid

Soms lopen we stukken alleen met ons detachement. Even onder elkaar zijn is best fijn. Stephan: “Maar ik moet zeggen dat het publiek langs de kant wél helpt om vol te houden. Met de muziek erbij, gezellig. Ik geloof dat ik het mooie van de Vierdaagse toch vooral het sámengevoel van de wandelaars vind. Je raakt met elkaar in gesprek, de hele sfeer eromheen is geweldig.

4. Herdenking Groesbeek

De herdenking op de 7 Heuvelenweg in Groesbeek. Wanneer de route op de derde dag langs de Canadese begraafplaats voert, herdenken wij als (oud)militaire deelnemers van de Vierdaagse onze collega’s uit de Tweede Wereldoorlog tijdens een indrukwekkende, ceremoniële bijeenkomst. Dit is even stilstaan middenin de hectiek van de Vierdaagse. En we doen het van harte. Wat een helden.

 

5. Biertent van Heumensoord

En ja… het leukste moment van de wandeldag natuurlijk: de intocht – per groep kom je binnen marcheren – in de biertent van Heumensoord! Leo: “Dit is een grote happening. Even kiezen na binnenkomst: ga je meteen voor het biertje, of toch maar eerst naar de tent voor de verzorging? Dat het enkele uurtjes later strompelend richting tentenkamp gaat mag de pret niet drukken. Morgen weer fris aan de start!”