“In mijn carrière heb ik veel lieve berichten van veteranen ontvangen”

17 juni 2015
Deel dit bericht:
Anneke Grönloh is al jaren waanzinnig populair onder veteranen. Haar nummer ‘Brandend Zand’ staat al tijden hoog genoteerd in de Veteranen top 50. Vooral de oude generatie heeft veel herinneringen aan haar liedjes, maar ook jonge veteranen blijken terug te grijpen op haar werk. Tijdens Veteranendag 2015 zingt Anneke voor de tweede keer op het Malieveld en ze ziet daar erg naar uit!

‘Militairen lopen als een rode draad door mijn leven en carrière. Om te beginnen was mijn vader officier in Indië. Na de bevrijding zong ik in Indië als kleuter al liedjes voor zijn manschappen. Zij waren feitelijk mijn eerste publiek. In de jaren ’60 trad ik jarenlang driemaal per week op voor de Welzijnszorg. Dat waren concerten in alle kazernes van Nederland voor de jongens in dienst. Het was in de tijd dat ik vijf nummer 1-hits had gescoord en het waanzinnige enthousiasme van die militairen zal ik nooit meer vergeten!

Anneke op bezoek bij Vera Lynn ook bekend als “The Forces’ Sweetheart”. Lynn werd tijdens de Tweede Wereldoorlog beroemd met het nummer We’ll meet again, dat Anneke op Veteranendag 2015 ten gehore brengt. Fotografie: Roy Beusker

Ze lieten me vaak letterlijk niet gaan. Dan zat ik al in de auto om te vertrekken naar het volgende optreden en moest ik echt terug de bühne op omdat ze bleven roepen en klappen. Het is ook wel voorgekomen dat ze gewoon de banden onder mijn auto hadden weggehaald, om me maar daar te kunnen houden voor nog een liedje en een praatje. De laatste jaren treed ik vaker op bij reünies van de militairen of tijdens herdenkingen. Dat vind ik erg mooi en dankbaar.

In de afgelopen 55 jaren heb ik vaak veel lieve en persoonlijke reacties mogen ontvangen van veteranen. Van de voormalig-Indiëgangers hoor ik vaak dat mijn liedjes als Nina Bobo of Soerabaja hen herinneren aan hun jaren daar. Maar onlangs kreeg ik bijvoorbeeld nog een ontzettend lieve mail van een jongen die in Afghanistan diende. Zijn moeder zong vroeger altijd mijn liedjes als ze hem naar bed bracht en instopte. Die liedjes luisterde hij nu op zijn iPod voor hij ging slapen. Dan bracht ik zijn moeder en thuis even dichtbij, schreef hij. Dat ontroerde me zeer. Dan denk ik: wie ben ik, dat ik zoiets mag betekenen voor hem? Ik vind dat iets om heel dankbaar voor te zijn!

Ik vind het heel bijzonder dat ik ook dit jaar op Veteranendag weer mag optreden op het Malieveld bij de slotmanifestatie. Dat vind ik iedere keer weer een eer en een groot feest. Ik wil er in elk geval We’ll meet again van mijn grote voorbeeld Vera Lynn ten gehore brengen en wellicht een aantal van mijn eigen hits. En als het kan ook Land of hope and glory: dat is opgedragen aan het Prinses Beatrix Spierfonds en haar beschermvrouwe, Prinses Beatrix. Dat fonds doet zulk ontzettend goed en belangrijk werk. En Prinses Beatrix vind ik door de warmte en waardigheid waarmee ze altijd alles doet en gedaan heeft een inspiratie voor ons allemaal. Iemand om van te houden!’

Anneke heeft voor het Prinses Beatrix Spierfonds de single Land of hope and glory opgenomen. Deze kun je aanschaffen in de iTunes-store. De opbrengsten komen ten goede aan het PBS fonds.