“Mijn eindredacteur is al maanden geleden begonnen met de eerste voorbereidingen”

27 juni 2014
Deel dit bericht:
Astrid Kersseboom doet sinds 2008 voor de NOS verslag van de Nederlandse Veteranendag. Vanuit een geïmproviseerde studio langs de route bespreekt zij met jaarlijks wisselende gasten het defilé. Aan de uitzending gaan maanden van voorbereiding vooraf. Astrid biedt een kijkje achter de schermen van de uitzending.

‘Morgen is het weer zover: Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Zoals ieder jaar doe ik ook tijdens deze tiende editie live verslag van het defilé en de feestelijkheden op het Malieveld. Mijn eindredacteur en regisseur zijn al maanden geleden begonnen met de eerste voorbereidingen. Om alles goed in beeld te kunnen brengen, willen ze precies weten wie waar wanneer langskomt. Zodra de organisatie van Veteranendag de eerste informatie heeft, beginnen de gesprekken.

Zelf ben ik een maand geleden voor het eerst betrokken bij het overleg. De dag voor Veteranendag wordt geheel in beslag genomen door voorbesprekingen en het voorbereiden van teksten. Op de dag zelf ben ik al ’s morgens vroeg aanwezig om de laatste puntjes op de i te zetten.

Ieder jaar hebben we een speciale gast in de studio met wie ik de achtergronden bespreek. In eerdere jaren waren dat onder meer oud-secretaris generaal van de Navo Jaap de Hoop Scheffer, deskundige van Instituut Clingendael Rob de Wijk en militair historicus Christ Klep. Dit jaar is Tweede Kamerlid voor de PvdA Angelien Eijsink te gast in de studio. Zij heeft zich ingezet voor de Veteranenwet en het Veteranen Loket. Dat loket heeft één telefoonnummer en is 24 uur per dag, zeven dagen per de week bereikbaar voor acute hulp aan veteranen. Angelien Eijsink heeft de afgelopen jaren ontelbaar veel veteranen gesproken en weet hoe belangrijk deze ontwikkeling is. We hebben vorige week al een aantal uren samen gezeten om de uitzending voor te bereiden. Ik denk dat het erg mooi gaat worden.

We proberen ieder jaar ook een aantal speciale elementen uit te lichten. Dit jaar lopen er voor het eerst twee schoolklassen mee in het defilé en een detachement geestelijke verzorgers. Daar besteden we extra aandacht aan. Wat me het meest is bijgebleven van de afgelopen jaren is de groep PTSS-hulphonden die meeliep in het defilé. Die dieren worden zo getraind dat ze feilloos doorhebben wanneer het misgaat en weten hoe ze daarop moeten reageren. Ze kunnen bijvoorbeeld nachtmerries herkennen en maken hun baas dan wakker. Zo’n hond helpt iemand om weer zoveel mogelijk een normaal leven op te bouwen. Heel bijzonder vind ik dat.

Het defilé vormt echt de kern van Veteranendag. Jezelf laten zien en erkenning en waardering krijgen, is voor veel veteranen erg belangrijk. Daarnaast merk ik dat veteranen het reünieaspect evenzo belangrijk vinden. Ik ken iemand die bij het korps Commandotroepen heeft gezeten en hij baalt als een stekker dat hij dit jaar niet naar Veteranendag kan komen. Hij zal het met ons verslag moeten doen.’