“Wees een trotse veteraan”

12 februari 2015
Deel dit bericht:
Veteraan Daniël Datau (28) zette na zijn diensttijd een bedrijf op om de waarden van Defensie en het veteraanschap over te brengen op anderen.

“Na de uitzending in Afghanistan (Uruzgan, 2010), was het voor mij tijd om uit dienst te gaan. Defensie was een mooie leerschool geweest, maar ook een harde en confronterende leerschool. Ik voelde dat het tijd was om mijn horizon te verbreden. Ik ging Internationale Betrekkingen studeren aan de Universiteit Leiden en bouwde een bestaan als student op. Inmiddels studeer ik militaire strategische studies aan de Nederlandse Defensie Academie.

Waar ik altijd enorm trots op ben geweest zijn de normen en waarden die ik van mijn collega’s bij Defensie heb meegekregen. Bij Defensie gaat het collectief belang voor het individuele belang. De hechtheid van het team en de focus om de klus te klaren staan voorop. Dit zijn kenmerken die ik in de samenleving, waar individualisme en ‘consumentisme’ de boventoon lijken te voeren, niet altijd terugzie. Het lijkt alsof alleen nog de groei van de economie belangrijk is. Militairen weten als geen ander dat cijfertjes en woorden op papier geen toegevoegde waarde hebben in het heetst van de strijd.

Om het groepsgevoel en samen ergens voor gaan weer te kunnen beleven, begon ik als sportinstructeur intensieve trainingen te geven aan een groepje geïnteresseerden. Sommige van de mensen die bij me kwamen, ambiëren een functie bij Defensie. Anderen vonden het gewoon heerlijk om keihard te sporten in de buitenlucht. Wat begon als een club van mensen die het leuk vinden om buiten intensief te sporten, is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf: SoldierFit.

Met SoldierFit proberen we via intensieve groepstrainingen waarden zoals 100% inzet, doorzettingsvermogen en kameraadschap over te dragen aan deelnemers. Het team van SoldierFit-instructeurs bestaat geheel uit veteranen. Trainingen van SoldierFit zijn meer dan een fysieke work out. Deelnemers leren hun grenzen te verleggen, zowel fysiek als mentaal. Je komt tijdens een training regelmatig op het punt dat je niet meer wil of kan, maar toch door moet gaan. Op zo’n moment is er de trainer van SoldierFit of je kameraad in de groep, die je erdoorheen sleept. Dit maakt je als persoon sterker, bestendiger, weerbaarder, want je leert om uit je comfort zone te treden.

Op dit moment doen vooral “kwetsbare” jongeren mee aan SoldierFit JeugdTraject. Via projectpartners in de Gemeente Den Haag gaan we op zoek naar groepen jongeren die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Soms zijn het boefjes, maar uiteindelijk zijn het meestal engeltjes. Het punt is dat wij van SoldierFit niet kijken naar het verleden van de jongeren maar naar het gedrag in het heden. Wij spreken de jongeren aan op hoe ze zich gedragen tijdens onze trajecten.

Ik heb SoldierFit opgericht omdat ik de unieke skills en drills van veteranen optimaal wil benutten in de huidige samenleving. Ik wil daarom ook alle jonge en toekomstige veteranen, oproepen om niet toe te geven aan de slachtofferrol: wij hebben zelf gekozen voor dit prachtige beroep. Wees een trotse veteraan. Maar wees ook niet bang om je weer aan te passen aan de burgermaatschappij.”