“Een veteraan zul je niet snel in de supermarkt wc-papier zien hamsteren,” zegt Daniël Slaman. “Ze houden zich beter aan de regels dan burgers. Na een uitzending ken je goed het verschil tussen hoofd- en bijzaken.” Daniël is 35 jaar en woont met zijn vrouw en zoontje in Tiel. Als chauffeur voor UPS heeft hij het door alle online aankopen momenteel extra druk.
Hij is ook één van de oprichters van de Stichting 2CanRule. In 2004 is Daniël met Luchtmobiel uitgezonden geweest naar Irak, in 2007 naar Afghanistan. “In Deh Rawod verloren we op ons kamp in die periode twee mensen. In Irak was ik in de tijd van de hinderlaag waarbij Jeroen Severs om het leven kwam en meerdere collega’s gewond raakten. Als collega’s sneuvelen heeft dat een impact op de hele uitzending.”
Waar ken ik jou van?
In 2008 verliet Daniël de dienst. “In 2015 kwam ik hier in Tiel een paar mensen tegen in de kroeg, die ik ergens van meende te kennen. We bleken in dezelfde tijd op uitzending te zijn geweest. Eerst vonden we het vooral leuk vaker samen een biertje te pakken. Maar al snel werd het een grotere groep en begonnen we samen dingen te ondernemen. Bij een lezing voor de Rotary Club vonden we een jurist die ons wel wilde helpen van 2CanRule een stichting te maken. Nu hebben we een website en in café De Boemerang komen we – normaliter – elke derde zondag van de maand bij elkaar. Veteranen die het fijn vinden die broederschap weer te ervaren, de taal die je samen spreekt, de humor die je deelt, zijn welkom bij 2CanRule.”
2CanRule verwijst naar de 2 blikjes alcohol die je op uitzending mag nuttigen als je even vrij bent. “We organiseren coachingsdagen, gaan samen boogschieten. Maar we verzamelen ook elk jaar op station Tiel om samen naar de Nederlandse Veteranendag te reizen. Daar klappen we voor onze collega’s in het défilé en daarna gaat iedereen even bij zijn eigen onderdeel kijken. Aan het einde zien we elkaar weer bij de grote tent voor het drankje en de muziek.”
Dat het dit jaar niet kan is jammer, vindt Daniël. “De 75-jaar Vrijheid-herdenking was wat dat betreft ook anders. We hebben met drie man een krans gelegd bij ons monument. Op 5 mei zijn we met een oud legervoertuig langs al onze veteranen gereden om twee blikjes bier te brengen. Dat werd wel gewaardeerd.”
Er het beste van maken
Als het met een veteraan niet goed gaat, gaan ze ondanks de Corona-maatregelen toch even langs. “Maar verder moet alles nu via de telefoon. Het boogschieten doen we nog wel, maar 1 op 1. Dat is natuurlijk veel minder gezellig.”
Daniël vindt dat juist het samen ergens voor gaan een belangrijk aspect is van de militaire wereld. “We gingen met z’n allen op missie, ook al heb je ieder een eigen taak. In Afghanistan was ik foerier. Bij het bevoorraden van de vooruitgeschoven posten kreeg je goed mee hoe gevaarlijk het was buiten de poort.” De foeriers maakten een schommel bij hun afhaalpunt. Daniël: “Mensen kwamen daar vaak gewoon even op schommelen om hun ontspanning te pakken. Zo heb ik heel wat verhalen gehoord. Mijn taakopvatting is altijd geweest er in alle omstandigheden voor iedereen iets van te willen maken. Dat is ook toepasbaar voor 2CanRule in deze Coronatijd.”
Het Veteraneninstituut staat elk jaar op het Malieveld op de Nederlandse Veteranendag. Dit jaar moeten we helaas de ontmoetingen en het gevoel van verbondenheid missen. In aanloop naar de Veteranendag vertellen vier veteranen over het belang van kameraadschap en hoe zij dit vormgeven in hun leven.