“De paus sprak met ons over het ongeluk”

15 oktober 2015
Deel dit bericht:

Zondag 18 oktober vindt op Bronbeek de 25e reünie plaats van de Stichting Reünisten Hr. Ms. De Zeven Provinciën en voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Een bijzonder jubileum!

KLTZA b.d. Jonkheer Sandberg van Boelens trad in 1956 aan als adelborst op het KIM en werd niet lang na zijn beëdiging geplaatst op de Zeven Provinciën. “Ik heb het altijd een bijzondere taak gevonden zo’n groot schip te helpen runnen.”

Wat ik nooit zal vergeten – en velen met mij – is het ongeluk dat op 17 november 1966 nabij Messina op de Middellandse zee gebeurde aan boord.

“De eerste officier en de schipper kwamen om, twee kwartiermeesters raakten zwaargewond. Tijdens slecht weer kwam er massief water over het dek waar zij aan het werk waren.”

De bemanning was aangeslagen door het ongeluk. De vlootaalmoezenier regelde een bezoek aan de paus, toen de Hr. Ms. De Zeven Provinciën later aanlegde bij Napels, vertelt overste Sandberg van Boelens. “Ik weet nog dat de paus toen met ons een tijdje gepraat heeft over het ongeluk en het verlies van onze collega’s. Dat hebben we erg gewaardeerd.”

LogoZt

Papoea’s

De periode op Nieuw-Guinea is voor álle veteranen die daar geweest zijn iets onvergetelijks, weet Sandberg van Boelens. “Ik was er zelf in 1961-1962. Een spannende tijd, met veel Indonesische infiltraties vanuit de lucht en over zee. Maar de omgang met de Papoea’s was iets bijzonders. Er is geen liever en bescheidener volk. Dat we hen uiteindelijk aan hun lot hebben moeten overlaten, is op het conto van de politiek in die tijd. De militairen die daar waren ingezet hebben dat heel erg gevonden.”

De reüniestichting heeft nu 1300 leden, waarvan er elk jaar 450 naar de kumpulan komen. “En dat is omdat Bronbeek dat aantal gasten maximaal kan huisvesten, elk jaar weer hebben we het maximum aantal aan inschrijvingen. En wat heel bijzonder is: we groeien nog steeds! Kennelijk zijn er nog steeds veteranen die zich realiseren dat ze in hun jonge jaren op Nieuw Guinea gediend hebben en daar nog eens met anderen bij willen stilstaan. Onze bijeenkomsten zijn altijd érg gezellig en goed georganiseerd.”

Vanwege het 25-jarig jubileum van de reünie zal komende zondag – als vertegenwoordiger van de Commandant Zeestrijdkrachten – commandeur Polet deelnemen aan de bijeenkomst.