Eeuwenoude traditie, eigentijds perspectief

4 december 2015
Deel dit bericht:

Feest! 350 jaar Korps Mariniers

Op 12 december houden de Mariniers weer parade in Rotterdam, de stad die hen altijd op handen heeft gedragen. Want op 10 december bestaat het Korps 350 jaar. Het evenement wordt live uitgezonden op televisie.

Korporaal der Mariniers b.d. Jan Maas, geboren in 1927, heeft in Indië met zijn collega-mariniers heel wat liefdesverdriet gedeeld. “Meisjes thuis hielden de jaren tot we weer thuis zouden zijn niet vol. Dan kwam er weer zo’n rotbrief en dan hielp je elkaar. Zoals we ook samen zorgden wakker te blijven tijdens de wacht als je op patrouille was, want je aandacht mocht nooit verslappen.”

Thierry Voogels is als marinier uitgezonden geweest naar Cambodja en Rwanda.

Wat het Korps kenmerkt, is dat je je nooit druk hoeft te maken over of je collega wel naast of achter je staat. Dat is een gegeven.

“Een ander belangrijk kenmerk is de humor. Tijdens uitzendingen kan die humor wrang zijn, maar zo relativeren wij onderling wat we allemaal zien en meemaken. Mariniers ervaren situaties niet zo snel als een incident. We brengen het in ons onderlinge contact tot behapbare proporties terug.”

Niet voor slapjanussen

Het Korps is geen werkgever voor slapjanussen, zegt  Jan Maas.

Je moet een goed gebouwde vent zijn, die van doorzetten weet.

“De opleiding is zwaar. We hebben in Indië een keer een kleine notitie gevonden van lokale guerrilla’s aan hun eigen strijdmakkers: dat ze ons niet aan moesten vallen, de mariniers waren té goed. Wij waren als mariniers inderdaad zeer goed bewapend.”

Thierry Voogels is het daarmee eens. “Marinier is een titel die je niet kunt kopen, die kun je alleen maar verdienen. Je moet écht iets doorstaan in de opleiding, maar daarna hoor je ook bij de familie. Of ik nu op vakantie collega’s tref van de US Marine Corps of het Korps Mariniers, er is altijd meteen herkenning. Dan zit je zomaar anderhalf uur met elkaar aan de bar om de verhalen te horen. Prachtig.”

Parade op 12 december

De verjaardag van het Korps Mariniers start op 12 december met een ceremonie voor het stadhuis van Rotterdam, met burgemeester Aboutaleb en minister Hennis-Plasschaert. Het motto van de dag is: ‘Korps Mariniers, eeuwenoude traditie, eigentijds perspectief’. Tweeduizend (oud-)mariniers, vlootmensen en een eenheid van de Britse Royal Marines lopen daarna in een parade over de Coolsingel in uniformen die verwijzen naar de geografische gebieden waarin zij wereldwijd optreden.

Er rijden voertuigen mee die mariniers vroeger gebruikten, maar ook materieel dat nu nog dienst doet. Na het defilé volgt een fly-past. De muziek wordt verzorgd door de Marinierskapel der Koninklijke Marine, de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers en vanuit het Verenigd Koninkrijk komt ‘the Band of Her Majesty’s Royal Marines’ spelen.

Feest voor alle mariniers

Thierry ziet uit naar het feest op 12 december. “Het wordt  één grote reünie. Ik denk dat we tijd te kort zullen hebben met al die oud-collega’s daar in Rotterdam.” Jan Maas gaat vanuit Drenthe met een bus naar de feestelijkheden in Rotterdam. “De bus is tot en met de laatste stoel volgeboekt. Reken maar dat het een groot feest wordt.”

Wij zeiden vroeger: het is je vader én je moeder, het Korps zorgt voor je.

“En ik geloof zéker dat er ook in de toekomst werk zal zijn voor deze no-nonsense mannen, die 100% Qua Patet Orbis – zo wijd de wereld strekt – inzetbaar zijn. Er komen zó nog 350 jaar bij, voorspel ik.”