“Het is belangrijk om oorlog niet normaal te gaan vinden”

18 juli 2013
Deel dit bericht:
“Soldaat van Oranje – De Musical is niet alleen een indrukwekkende voorstelling over een van de belangrijkste periodes uit onze geschiedenis. Het is vooral ook een toegankelijke manier om de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog door te vertellen. Velen werden onder druk van de oorlog gedwongen complexe en levensbepalende keuzes te maken. Keuzes die ook van invloed zijn op de generaties na hen. Keuzes die families gevormd hebben. Dat maakt Soldaat van Oranje – De Musical heel persoonlijk en universeel en door de vernieuwende vorm aantrekkelijk voor een brede doelgroep.

Een groepje studenten leeft zonder zorgen in Leiden, als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. De oorlog zet alles op zijn kop, iedereen moet keuzes maken. Erik ontsnapt met een vriend naar Engeland en voert daar spionageacties uit. Het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema is echt gebeurd. Het is een heel puur en spannend verhaal. We willen iedereen meekrijgen in het verhaal. Die spanning en het drama willen we de bezoekers laten voelen zodra ze de voormalige vliegbasis Valkenburg oprijden. Vliegbasis Valkenburg heeft een bijzondere historische waarde. Het vliegveld werd op 10 mei 1940 door de Duitsers ingenomen. Tot 1943 werd Valkenburg door de Duitsers gebruikt en daarna verwoestten de Duitsers het vliegveld.

Tientallen jaren later rijden bezoekers van de musical Soldaat van Oranje eerst onder een militaire slagboom door en daarna rijden ze de grote startbaan op. Als ze uitstappen staan ze al bijna midden in het verhaal van de Soldaat van Oranje. De vliegbasis ligt ook middenin het centrum van Eriks jeugd. Erik groeide op in Den Haag en Wassenaar en hij studeerde rechten in Leiden. De vliegbasis ligt voor de musical dus precies op de goede plek.

Vorig jaar hebben we een voorstelling speciaal voor veteranen georganiseerd. Op initiatief van kapitein Marco Kroon hebben we alle Nederlandse militairen die de afgelopen 60 jaar gewond zijn geraakt uitgenodigd. Dat was een geweldige avond. Alle acteurs voelden de spanning in de zaal. Iedereen van de productie van Soldaat van Oranje voelde nog intenser waarom ze het deden. Het is zo belangrijk om oorlogen niet normaal te gaan vinden. Verhalen vertellen is een van de oudste manieren om belangrijke gebeurtenissen door te vertellen. Verhalen verder vertellen, zodat mensen het niet zullen vergeten.”