Gecamoufleerd met een print van thuis

25 januari 2019
Deel dit bericht:
Bijzondere foto's van veteranen.

Negen veteranen lieten zich door Creative Writing- studente Francis Nagy (23) fotograferen in camouflage. Niet met de standaard legerprint, maar met dingen van thuis, zoals het patroon van een blouse of het profiel van motorbanden.

Een Libanonveteraan met bandensporen over zijn gezicht of een Bosniëveteraan met een landkaart van Schotland over zijn voorhoofd geprojecteerd, de negen portretten van veteranen die Francis Nagy voor een studieopdracht maakte, zijn bijzonder. Ze staan allen in het teken van het thema: ‘vervreemding & verbinding’, dat zij op deze manier tot uitdrukking wilde brengen. Francis: “Ik heb het altijd vreemd gevonden dat camouflagekleding in de mode is voor kinderen. Het is toch een oorlogstenue? Wat vinden veteranen daar van?

Francis kwam op het idee om veteranen te fotograferen met camouflagepatronen die voor hen een thuisgevoel oproepen. Iets wat verbindt. Grote getalen veteranen meldden zich aan voor haar project, met de meest uiteenlopende ideeën: de een wilde gefotografeerd worden met een dierbare sjaal gekocht in Afghanistan, de ander koesterde een schilderijtje van haar kind. Aan fantasie en creativiteit geen gebrek.

Er volgde een aantal fotosessies waarin de veteranen in de lens moesten kijken en niet mochten lachen. Hierdoor kijkt de toeschouwer recht in de ogen van de geportretteerden. Het camouflagepatroon werd er later in gephotoshopt. Francis: “Bij de expositie van de foto’s vonden de toeschouwers het heel indringend. Deze veteranen zijn op missie geweest en je ziet aan de ogen dat dit impact heeft gehad.”

Voor de studente waren de ontmoetingen stuk voor stuk bijzonder en waardevol. Zoals met Libanonveteraan Frank van Ederen (55) die met een maatje op de motor naar de fotoshoot kwam en zich liet portretteren met het profiel van zijn motorbanden (Triumph Trophy 1200 SE) “Thuis is voor mij de motorfiets, daarop heb ik met niemand wat te maken”, vertelt hij. “En het eindresultaat is geweldig.

De foto laat hij afdrukken op aluminium en komt in zijn woonkamer te hangen. Tijdens de fotosessie voelde hij zich helemaal op zijn gemak: “De fotografe gaf mij een veilig gevoel. En zij was zeer geïnteresseerd in wat een uitzending doet met een jonge knul.”

Met haar uitzonderlijke fotoreeks heeft Francis ook de aandacht getrokken van Defensie. Zo opperde een actieve veteraan dat het een goed idee zou zijn om meerdere van dergelijke portretten te maken en die te gebruiken op een open dag bij de werving van personeel. Francis: “Zij vond het zonde als ik hier verder niets meer mee doe.”

“Ik lijk op de foto een Maori-strijder, als een strijder tegen het onrecht.”