‘Ik ben schuldenvrij, ongelooflijk!’

26 juli 2019
Deel dit bericht:
Hoe Dany zijn financiële problemen te boven kwam.

Drugs en schulden, schulden en drugs; het lukte veteraan Dany de Kruik maar niet om eraan te ontsnappen. Uiteindelijk kwam hij er toch bovenop. Zijn verhaal deelt hij graag. “Hoe groot de rotzooi ook is, er zijn mensen die de wegen weten en de manieren kennen om je eruit te helpen.” Sinds kort is hij zelfs schuldenvrij.

veteraan-dany-veteranenloket

“Namens Nederland ben ik drie keer in Bosnië geweest, eerst ondersteunend voor de luchtmobiele brigade, later als chauffeur en bij de logistieke eenheid van de geneeskundige dienst. In die jaren heb ik veel drugs gebruikt. Toen ik eenmaal getrouwd was, lukte het me om er een tijd van af te blijven. Uiteindelijk zijn we gescheiden en ik viel terug in mijn oude patroon.”

Gebroken enkel
“De scheiding was zeven jaar geleden. Op een gegeven moment had ik weer mijn eigen huis en een nieuwe relatie, maar financieel raakte ik steeds meer het overzicht kwijt. Ik had eigenlijk onderofficier willen worden. Het contract voor onbepaalde tijd dat ik hiervoor nodig had, kreeg ik niet. Toen ben ik teruggegaan naar de burgermaatschappij. Ik vond werk in de beveiliging als mobiele surveillant. Helaas geven ze daar ze ook geen vaste contracten en ik moest veel uren maken om genoeg over te houden. Drie jaar geleden kwam ik helemaal klem te zitten. Ik had via het UWV een nieuwe baan gekregen en was net een paar weken bezig toen ik uitgleed en mijn enkel op drie plekken brak. Ik kon geen kant meer op, had te veel tijd om na te denken. Nee, ik had geen idee meer waar ik moest beginnen. Via de huisarts kreeg ik het advies om contact op te nemen met het Veteranenloket.”

Administratief een pannenkoek
“De hulp kwam van verschillende kanten. Er was praktische hulp om mijn administratie op orde te krijgen. Dat was nodig ook, want ik ben echt een pannenkoek als het daar om gaat.

Wat me erg heeft geholpen waren de gesprekken met andere veteranen. Dat was in een contactgroep in Amstelveen. Dan merk je; ik ben dus niet de enige die er een rotzooitje van maakt.

Wat verder heel fijn is geweest is dat ik wekelijks mijn geld kreeg. Dat is goed, want zo heb je niet de mogelijkheid te veel uit te geven. Via de gemeente krijg ik geld voor brandstof, zodat ik naar mijn werk kan, plus dertig euro om de boodschappen mee te doen. Ik heb ook veel geluk dat er in mijn woonplaats zo’n goede Voedselbank is. Het is zo geweldig wat die mensen voor je doen, en dat er zoveel winkels zijn die meedoen. Met veel creativiteit en passen en meten heb ik me daardoor kunnen redden.”

Nooit meer een krediet

“Afgelopen tijd heb ik keihard gewerkt en veel diensten gedraaid, vaak ook ‘s nachts. Ik ben blij met m’n baan. Het is beter om bezig te zijn dan om thuis te gaan zitten. Op een gegeven moment heb ik met hulp van het Veteranenloket bij ABP een aanvraag ingediend om alle schulden van me over te laten nemen. Dat duurde best lang, want ze willen natuurlijk eerst kijken of je serieus bent.

Een paar maanden geleden kwam het bevrijdende nieuws; het is allemaal goedgekeurd! Er viel me toch een enorme last van me af. Ik heb ervan geleerd dat er altijd mensen zijn die wegen kennen en manieren weten, ook en vooral als je zelf denkt dat er geen oplossing meer mogelijk is. Dat ik nu schuldenvrij ben is ongelooflijk. Financieel moet ik het nog steeds rustig aan doen, maar dat is prima. Ik zal in elk geval nooit meer een krediet nemen, dat weet ik wel!”