“Ik wilde zelf de hangmat terugbrengen naar mijn vaders oude maat ”

12 februari 2016
Deel dit bericht:

Jan Veenhof uit Santpoort Noord belde onlangs het Veteranenloket met een bijzondere vraag: “Ik vond tussen de spullen van mijn overleden vader een hangmat. Hebben jullie voor mij een adres bij de naam en het militair registratienummer die erin staan? Ik wil ‘m graag terugbrengen naar de marine-veteraan van wie hij is.”

Cora van het Veteranenloket kon het registratienummer en de naam uit de hangmat al snel koppelen aan Koninklijke Marine-veteraan Gijs Liefhebber, die inderdaad een collega bleek te zijn geweest van de vader van Jan: Johannes Veenhof.

Johannes Veenhof was zo’n vader waar iedereen van droomt,

zegt Jan. “Hij heeft in de jaren 1949-1955 bij de marine gevaren, onder meer naar Korea. Bij de watersnoodramp in 1953 is hij in Den Bommel ingezet door de Koninklijke Marine. Daar heeft hij met een sloep mensen van daken gered. Drie jaar geleden kwam een zoon van die mensen mijn vader opeens opzoeken. Boer Mijs junior had na het overlijden van zijn vader brieven gevonden van mijn vader, onder meer een prachtige brief uit de jaren vijftig, toen mijn vader in de West zat. Voor mijn vader was het zó’n mooie dag, toen de zoon van boer Mijs hem kwam opzoeken!”

Marine-hangmat gevonden bij vaders spullen
Een paar maanden geleden is de vader van Jan overleden en nu vond híj bij zijn vaders spullen iets dat verwees naar het verleden: een oude hangmat. Al meer dan 50 jaar lag de oude hangmat als een soort bescherming onder zijn vaders matras, vertelt Jan. “Ik vond bij het opruimen een tweede hangmat onder het matras van mijn vader, mét naam en nummer.”

Na zijn belletje met het Veteranenloket besloot Jan de hangmat zelf naar Gijs Liefhebber te brengen. Ook dat werd een geweldige dag. “We hebben de hele dag verhalen uitgewisseld en foto’s bekeken,” zegt Jan.

Gijs Liefhebber bleek 65 jaar geleden in Hongkong, toen zijn schip daar in het dok lag omdat het op een rif was gevaren, deze hangmat inderdaad te zijn kwijtgeraakt.

Liefhebber vertelde Jan uitgebreid het verhaal over het ongeluk op 9 augustus 1950, toen tijdens een patrouille bij het eiland Fokusa Sho de Hr. Ms. Evertsen op een rif liep. De schade was enorm, het schip maakte veel water.  Jan: “Liefhebber stond net onder de douche, toen de het schip een scheur opliep van zo’n 20 meter. Ze zijn gaan pompen en naar Hongkong naar het dok gegaan, waar de Evertsen 3 maanden is blijven liggen.”

Vier keer de wereld rond
Jan Veenhof: “Het leek alsof mijn vader over onze schouders zat mee te genieten. Ze waren allebei kanonnier eerste klas indertijd. Mijn vader kreeg in de winter van 1949 zijn plunjezak, uniform en hangmat. Toen ze met de Evertsen naar Korea gingen, dachten ze met een half jaar wel terug te zijn. Maar het werd een reis van 2 jaar, onder andere door de aanvaring met het rif.”

Jan: “Ik vind het wel bijzonder dat deze hangmatten vier keer de wereld rond zijn gevaren. De kooien van Gijs Liefhebber en Johannes Veenhof hingen twee jaar boven elkaar. Dan is het toch prachtig als je die weer terug kunt brengen naar de eigenaar?”

Gijs Liefhebber is enkele weken na deze bijzondere ontmoeting helaas overleden, liet Jan Veenhof weten.