“Lars in de Metro: Veteranen bestaan het hele jaar”

25 april 2012
Deel dit bericht:
Nederlandse oorlogsveteranen bestaan niet alleen op de Nederlandse Veteranendag. Op die dag, de laatste zaterdag van juni, bedanken we als Nederland in Den Haag alle veteranen voor hun inzet. Of dat nu was in Nieuw-Guinea, zo’n 50 jaar geleden, of in Afghanistan, vandaag of gisteren. Maar Nederlandse veteranen bestaan het hele jaar en dat al decennia lang. Om dat te laten zien, start het Comité Nederlandse Veteranen dag een campagne die zich uitstrekt over het hele jaar.

Veteranen ingezet in Libanon, Bosnië of Afghanistan komen langzaam maar zeker in de plaats van de oudere veteranen. Deze jongere veteranen werken, gaan zaterdag tennissen of voetballen en zijn meestal nog niet zo gericht op het ‘veteraan zijn’. Deze jongere groep wordt duidelijker zichtbaar gemaakt in de nieuwe campagne van het Comité Nederlandse Veteranendag. In de pas geleden gepresenteerde veteranenblogs op de site van de Nederlandse Veteranendag kunnen we ze leren kennen, deze mannen en vrouwen.

Het hele jaar zijn nu interessante verhalen te lezen over thema’s die veteranen hebben geraakt over gevechten, maar juist ook over dingen waaraan wij, veilig in Nederland, niet zo snel denken. Het belang van de met moeite meegenomen gitaar. Het onverdachte nut van de Nederlandse no-nonsense aanpak met een glas melk en broodje kaas bij gevoelige onderhandelingen. Of de beleving van jonge veteranen bij de komende 4 mei herdenkingen. Gevoelens waaraan je niet direct denkt bij heel jonge mensen. Lezen allemaal die veteranenblogs, want veteranen bestaan het hele jaar. Ze zijn te vinden via www.veteranendag.nl/blog.