‘Bij de marine weggaan is alsof je je dorp verlaat’

31 maart 2017
Deel dit bericht:

Peter van Essen heeft in Den Bosch een mobiele werkplaats, waarmee hij op locatie e-bikes onderhoudt. “Ik ga nu mijn vierde boekjaar in, het loopt goed.”

Tussen mijn vertrek bij de Marine en nu heb ik veel verschillende dingen gedaan, maar eigenlijk nooit rust kunnen vinden in een vaste baan.

Fregat op uitzending

Peter miste aanvankelijk in het burgerleven de vanzelfsprekende tijdinvulling en voldoening die het leven als varend militair biedt. “Ik mis dat nóg wel eens! Werken voor de Koninklijke Marine geeft zoveel structuur aan je leven. Je bent als je vaart eigenlijk altijd bezig en je vergeet de tijd als je lekker aan het werk bent.”

Peter is tijdens de Golfoorlog uitgezonden geweest met het fregat de Hr. Ms. Jacob van Heemskerck en later is hij met de Hr. Ms. Willem van der Zaan nogmaals naar hetzelfde gebied geweest, nu in vredestijd. En tweemaal was hij op uitzending naar het gebied voor de kust van voormalig Joegoslavië, op de Zr.Ms. De Ruyter en op de Hr.Ms. Witte de With. “

.

Het cliché is waar: als je eenmaal op zee hebt gezeten wil je niks anders meer. Je hele leven speelt zich daar af. Bij de Koninklijke Marine weggaan is als vertrekken uit je dorp

Vlekkeloze administratie

Waaraan je nú nog kunt merken dat Peter bij de Marine heeft gewerkt? “Mijn discipline,” zegt hij. “Ik sta nog steeds vroeg op. Mijn administratie is altijd op orde. Ik zie dat andere zzp’ers hun administratie heel makkelijk overlaten aan een boekhouder. Ik niet! Ik houd het zelf in de hand en ben goed op de hoogte van de geldende regels en de kleine lettertjes. Dat is echt wel iets dat ik aan mijn leven aan boord heb overgehouden: mijn zaakjes goed op orde hebben.”

Peter kan het iedereen aanraden.

Werken vanuit een ijzeren discipline geeft overzicht en rust. Daar heb ik nu als ondernemer absoluut profijt van.