‘Bij dit nummer krijg ik nu nog kippenvel’

13 juni 2017
Deel dit bericht:

Ze verzorgde Afghaanse kinderen die handen en vingers verloren hadden, met ernstige scherfwonden aan het hoofd of met een overdosis aan opium. Mandy werkte in 2008 vijf maanden in het role2-hospitaal in Tarin Kowt. Na een rotdag zette zij vaak het nummer ‘Three little birds’ van Bob Marley op. Het hielp haar om de heftige indrukken een plek te geven. In het kader van de actie ‘Plaatje voor je Maatje’ vroeg zij dit nummer aan. Vijf vragen aan deze 29-jarige Afghanistanveteraan.

Voor wie heb je ‘Three little birds’ aangevraagd?

Sabina, mijn buddy in Afghanistan! We werkten beide in het role2-hospitaal. We waren uitgezonden met 471 MOGOS-compagnie uit Ermelo. Zij bij de spoedeisende hulp, ik als assistent van de verpleegkundigen. Als één van ons een rotdag achter de rug had, bijvoorbeeld met veel gewonden of als er iemand was overleden, dan trokken we ons even terug in onze ‘fab’ en draaiden we dit nummer van Bob Marley. Daarna voelden we ons altijd stukken beter. Op een bepaalde manier heeft ons dat er doorheen gesleept. Dat we elkaar hadden was ook veel waard!

Hoe kijk je terug op je missie?

Met een goed gevoel. Ik vond het een mooie ervaring en ben blij dat ik echt iets heb kunnen betekenen. Als ik nu weer gevraagd zou worden, dan zou ik zo weer gaan. Het heeft mij ook wel geleerd om blij te zijn met wat we hier in Nederland hebben. De ziekenhuizen in Afghanistan stellen niet heel veel voor.

Wat is je bijgebleven?

Ik herinner mij dat er op een gegeven moment een meisje van drie of vier jaar oud bij ons werd gebracht met een ernstige verwonding aan haar hoofd, veroorzaakt door een scherf. Zij kwam bij ons om te sterven. Wat mij diep raakte, was dat haar ouders er niet bij waren.

Haar broer was ook omgekomen en voor haar ouders was dat belangrijker. Ook nadat ze was overleden, was het een achterneef die haar lichaam kwam ophalen. Ik vond dat zo erg! In de laatste uren die ze nog leefde, heb ik haar gezelschap gehouden en verzorgd.

Wat doet het nummer nu nog met je?

Ik krijg er nog altijd kippenvel van als ik het weer ergens hoor. Ik ga regelmatig naar wedstrijden van Ajax en daar draaien ze het vaak in de rust. Ook daar werkt het als oppepper. Misschien komt het ook door de tekst van het lied. ‘Alles komt goed’, zingt Bob Marley bijvoorbeeld.

Je werkt nu niet meer als militair. Mis je het?

Ja! Ik ben nu erg gelukkig met twee kinderen, maar ik mis het afwisselende werk, de mentaliteit, de oefeningen. Als militair weet je vaak niet wat de dag je gaat brengen. Dat vond ik altijd erg leuk.

Bedanken met muziek

Tijdens de Nederlandse Veteranendag op 24 juni in Den Haag bedanken we alle veteranen voor hun inzet, nu en in het verleden. Het Veteraneninstituut doet dat dit jaar met muziek! Veteranen mogen een ‘plaatje voor een maatje’ aanvragen, die DJ Daniel Abrandis op Veteranendag gaat draaien in de Vi-lounge.