Poolse re-enacters in Normandië

4 juni 2019
Deel dit bericht:
Ontmoeting met re-enactmentgroep Breda.

De Poolse Historische re-enactmentgroep Breda is voor de herdenking van 75-jaar D-day in Normandië. Vanochtend bezocht de groep de Amerikaanse begraafplaats in Colleville-sur-Mer.

d-day-normandie-herdenking-75-jaar-bevrijd

De re-enactmentgroep Breda is 2008 opgericht en vernoemd naar de stad Breda die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder leiding van generaal Maczek is bevrijd door de 1e Poolse Pantserdivisie. De groep was ook aanwezig op de 70e verjaardag van de bevrijding van de stad in 2014. Generaal Maczek ligt er begraven en er is een  museum gewijd aan hem en aan zijn divisie.

De re-enacters zijn van plan om na D-day het spoor te volgen van de 1e pantserdivisie door West-Europa om uiteindelijk te eindigen in Wilhelmshaven. De Polen veroverde in deze stad de Kriegsmarinebasis. De opmars van de divisie eindigde hier.

De 1e pantserdivisie bestond uit Poolse soldaten die na de val van Polen in 1939 naar Frankrijk waren gevlucht. Daar vochten ze voor de tweede maal tegen de Duitsers in 1940, waarna ze naar Engeland uitweken. Het Eerste Poolse Legerkorps werd vervolgens in Schotland opgericht, waarin de 1e Pantserdivisie en de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade volledig operationele status bereikten.

Einde juli 1944 maakte militairen de oversteek naar Normandië. Op 1 augustus landde de Polen in Arromanches en werd ze toegevoegd aan het Canadese 1e Leger.

Na de geallieerde uitbraak uit Normandië achtervolgden de Polen de Duitsers langs de kust van het Engelse kanaal. Begin oktober namen ze deel aan de Strijd om de Scheldemonding waarbij de divisie de oostelijke helft van Zeeuws-Vlaanderen van Duitsers bevrijdde. Op 29 oktober 1944 werd Breda zonder burgerverliezen bevrijd, dankzij een succesvolle flankaanval van generaal Maczek.

De Poolse veteranen van de 1e divisie verspreiden zich over de hele wereld. Ze vestigden zich met name in Groot-Brittannië en Canada, maar ook in België en Nederland.

Op de foto de zoon van een van deze Poolse veteranen van de 1e Poolse Pantserdivisie.