Veteranendagen 2019

18 juni 2019
Deel dit bericht:
Op bezoek bij veteranen in Vianen & Amsterdam.

Deze maand worden overal in het land lokale veteranendagen gehouden. Zoals in Vianen, waar de veteranen op zaterdag 15 juni met claxons onthaald werden. In Amsterdam stond hen het optreden van een heuse volkszanger te wachten.

veteranendagen

Oldtimers en veteranen
Terwijl in het oude centrum van Vianen een oldtimersparade pruttelend van start ging, kwamen veteranen samen bij het monumentale gemeentehuis. Mooi gelegen aan de startplaats van de oude automobielen. De gemeente Vijfheerenlanden, waar Vianen onder valt, had deze combinatie van oldtimerdag en veterandag bewust gecombineerd. En dat pakte goed uit! Er waren veel mensen op de been die soms ook even bij de veteranen kwamen kijken. Ietwat onwennig en schuchter nog.

Buiten het gemeentehuis stond Nieuw-Guineaveteraan Cor van der Hout (80) de autostoet te aanschouwen. Hij was in 1960 tot 1961 als marinier gestationeerd in Sorong. “Moesten we patrouilles lopen en infiltranten opsporen. Natuurlijk zijn daar nare dingen gebeurd, maar daar praten we maar niet meer over. Dat stoppen we weg. Ik vond Nieuw-Guinea in ieder geval een heel benauwd land.” Van der Hout is zeer te spreken over deze veteranendag:

Een lekker gevoel, ik vind het fantastisch. Een keer in de twee maanden hebben we ook een veteranensoos met een goede groep mensen. We zijn een keer met een oude sleepboot op pad geweest en onlangs hebben we met de hele groep een erewacht gevormd bij de crematie van een veteraan.

veteranendag-vianen-2019

Ook Jeroen Dekker (63) was naar de veteranendag gekomen. In 2006 en 2007 ging Dekker voor IDEA naar Afghanistan om het ondernemerschap ter plaatse te helpen ontwikkelen. “Ik gaf daar les aan analfabeten. Uiteraard veel gebruik gemaakt van plaatjes, en van een tolk. Dat was lastig want je wist niet of hij alles goed vertaalde.” Regelmatig gaat Dekker in Vianen naar het veteranencafé. Hij is voor de tweede keer aanwezig op veteranendag. “Ik voel me niet echt een veteraan. Als ik aan veteranen denk, heb ik toch altijd een frontsoldaat voor ogen”.

Terug naar De Veldpost
In Amsterdam werd ’s middags op het plein voor het stadhuis de vlag gehesen door Libanonveteraan Ron Jacobsz (59). Jacobsz zat in 1980 in Libanon waar hij chauffeur was van de kapitein. ”Ik was dienstplichtig maar heb me vrijwillig aangemeld voor Libanon. Ik had geen zin om de hele dag op m’n bed te liggen. In Libanon heb ik een goede tijd gehad. Is ook weleens fijn om te horen toch? Weer eens wat anders.” Jacobsz vindt het een mooie bijkomstigheid dat passanten, Amsterdammers en gek uitgedoste toeristen, vandaag nieuwsgierig bij het podium blijven plakken.

Ze gaan toch informeren wat er aan de hand is, en dan kunnen we uitleggen dat het veteranendag is. Blijven ze allemaal hangen

veteranendag-amsterdam-2019

Afghanistanveteraan Tim Theeuwsen (34) was uitgenodigd om een toespraak te houden en vertelde heel moedig een persoonlijk en beeldend verhaal hoe hij bij een parachutesprong aan alle kanten de fout in ging, maar het gelukkig wel overleefde. ‘Altijd blijven geloven in de goede afloop’. Theeuwsen was als marinier in 2005 naar Afghanistan uitgezonden om politici te beschermen. “Ik vond het Afghaanse volk vooral indrukwekkend. Ze zijn heel taai en hebben veel veerkracht.” Inmiddels heeft Theeuwsen een eigen sportbedrijf waarvoor hij ook oud collega’s in dienst heeft genomen. “Vier van de twaalf personeelsleden is oud-marinier.”

In haar toespraak beloofde burgemeester Femke Halsema dat de Stichting Veteranen Amsterdam haar oude inloophuis De Veldpost weer terugkreeg. Het pand is door de gemeente aangekocht zodat de veteranen daar, na een aantal jaar ‘verdreven’ te zijn, weer terecht kunnen. Halsema:

Amsterdam heeft zo’n 1700 veteranen. Ze horen bij onze stad en ze verdienen ook een goede ontmoetingsplek.

Een half uurtje later voegde zij de daad bij het woord en tekende de overeenkomst. Daarbij kreeg de burgemeester ook nog even een plastic ‘veteranenschaap’ in de armen gedrukt. Het makke schaap was een ludieke actie om extra geld op te halen voor De Veldpost. Ondertussen was in de naastgelegen zaal volkszanger Johan Kettenburg, bekend van ‘Waar is dat feestje’, luidkeels van start gegaan met hossende en opzwepende liedjes voor de liefhebber. Muziek, droge witte wijn en haring, het kon niet op voor de veteranen in onze hoofdstad.

veteranendag-amsterdam-2019-de-veldpost