Je zintuigen op scherp

27 juni 2018
Deel dit bericht:
“De geur van deodorant was zo sterk, dat het stonk.”

Horen, zien, ruiken of proeven. Als je op uitzending bent staan al je zintuigen op scherp. Bij veteranen kunnen ze sterke emoties en herinneringen oproepen aan hun missiegebied. Zoals bij marine-arts Marilyn Newalsing (49). Zij ging  in 2003 als enige vrouwelijke officier met de 1e lichting Mariniers naar Ar Rumaytah, dichtbij Bagdad in Irak.

“In Irak was het overdag 70 graden Celsius. Dat voelde alsof je in volle winterkleding met thermo-ondergoed, muts en snowboots stond, en er iemand met een hete föhn in je nek blies. Continue. Het scheelt dat ikzelf uit Suriname kom en weet hoe je met hitte moet omgaan.”

Maar slapen ging slecht, je voelde je voortdurend vies en plakkerig. Je kon ook niet douchen, want er was helemaal niks. Niets.

“Zo sliepen we onder de tribunes van een oud-voetbalstadion.”

Marilyn op de Dam op 4 mei. (Foto: Mulder Fotografie)

Okselfris

“In de vroege ochtend wanneer het enigszins was afgekoeld rook je alles heel sterk en intens. Niet alleen de overweldigende natuur maar ook als iemand van ons gewoon deodorant had gebruikt; dat rook je dan zo sterk dat het stonk.”

De geur die me uit Irak nog het meest bij blijft is die van tabak. Ik rook zelf niet maar ik heb voor die jongens shaggies zitten draaien. En de geur van waterpijptabak vermengd met appel of rozenblaadjes, dat vind ik nog steeds bijzonder aangenaam.

Blikvoer

“Het was zo heet dat onze container met voeding die in de haven lag kapot ging waardoor alles bedorven was. We hebben toen een paar weken op blikvoer geleefd. Ach, dat was best lekker. Het waren ook goed uitgebalanceerde maaltijden, maar vooral voor mijn figuur was het bijzonder goed. Het lokale voedsel hebben we niet gegeten, er was een te groot risico dat het voedsel vergiftigd werd.”

Ik heb wel dadels gegeten, vers van boom. Ze waren half zo zoet als in de winkel. Heerlijk.

Zwaar vuurwerk?

“Er werd met mortieren op ons geschoten. Maar daar schrok ik niet van. Dat geluid kende ik nog uit Suriname waar rond feestdagen en Oudjaar heel zwaar vuurwerk wordt afgestoken. Dat klinkt net zo.”

 

En ’s nachts was het zo stil, dan hoorde je het geblaat van de schapen van kilometers verderop.

Niet gecultiveerd

De natuur is overweldigend. Zo woest en puur en totaal niet gecultiveerd.

“Ik ben bij de Eufraat geweest en Babylon. Ik heb ook in het huis van Abraham gestaan. Dan besef je pas goed hoe historisch Irak is en dat er duizenden jaren geleden al mensen woonden.”


Nederlandse veteranen hebben op bijna elke denkbare plek ter wereld gediend om daar te vechten voor vrijheid, vrede en veiligheid. In de aanloop naar de Nederlandse Veteranendag 2018 op 30 juni a.s. delen we de verhalen van vier veteranen die gediend hebben in de werelddelen Europa, Azië, Midden-Oosten en Afrika.