Wereldradiodag

13 februari 2019
Deel dit bericht:
Radio speelt bij militairen en veteranen een belangrijke rol.

Ieder jaar op 13 februari is het Wereldradiodag. Radio kan als geen ander low-budget communicatiemiddel geïsoleerde en kwetsbare mensen bereiken. Ook in het huidige internettijdperk. “Bij militairen en veteranen speelt radio vooral een belangrijke rol in verbinding en verwerking”, aldus initiatiefnemer van de Veteranenradio Jan Willem Waitz.

‘Hier is radio Dutchbat!’ Met deze kreet opende radio Dutchbat in Zuid-Libanon dagelijks de uitzending. Het was 1981. Dutchbat beschikte eindelijk over professionele zendapparatuur. In de jaren daarvoor waren onderdelen voor een zendinstallatie door enthousiaste militairen zelf bijeen gescharreld, maar daarmee konden niet alle Nederlandse posten in het

gebied bereikt worden. Met de vernieuwde Radio Dutchbat konden zelfs de Ieren en Fiji’s van een dagelijkse portie Nederlandse radio genieten. Het radiostation was gevestigd in het hoofdkwartier in Haris. Libanonveteraan Jan Willem Waitz (55) weet zich dat nog goed te herinneren, hij was in 1983 een van de DJ’s.

DJ Kuifje, onder die naam draaide hij zijn muziek. “Als je klaar was met je dienst kon je gaan relaxen op het strand, maar ik koos er voor om in mijn vrije uurtjes radio te maken”, vertelt Waitz. “Ik had honderden cassettebandjes goedkoop op de kop getikt die ik voor mijn uitzending gebruikte. Vanuit een hok in Haris draaide ik muziek van o.a. de Eagles en Kansas en babbelde daar wat omheen.” De radiozender zorgde naast vertier vooral ook voor verbinding en saamhorigheid onder de manschappen, vooral voor de mannen op de buitenposten.

 

“Mijn maten op de post vroegen ook ‘plaatjes’ aan. En als er iemand was gesneuveld draaide ik het nummer ‘Goodnight Saigon’. Dat was voor ons heel belangrijk voor de verwerking.”

Nu 35 jaar later is Waitz nog steeds een enthousiaste radiomaker, maar nu voor Veteranenradio dat eind vorig jaar op zijn initiatief de eerste uitzending beleefde. Drie jaar geleden begon Waitz op eigen houtje van achter zijn pc veteranenpodcasts te plaatsen op Facebook. “Ik kreeg steeds meer volgers en wilde het gestructureerder aanpakken. Uiteindelijk is via het lobbywerk van mijn oude pelotonscommandant in Libanon de radio geprofessionaliseerd.” Waitz is nu redacteur en een van de presentatoren van Veteranenradio. Eens per maand is er een uitzending, maar die frequentie wordt in de nabije toekomst opgevoerd. “Van generaal tot soldaat, bij Veteranenradio komt iedereen aan het woord”, benadrukt Waitz. “Juist de mensen die met hun voeten in de klei staan.” Niet geheel toevallig was de allereerste plaat die hij op Veterarenradio draaide ‘Fortunate Son’ van Creedence Clearwater Revival.

Waitz heeft nog altijd een droom dat hij met een oud legervoertuig met het logo van Veteranenradio de boer op kan. Radio maken op locatie, bij veteranenevents of Veteranendag. Ook hoopt hij in de toekomst speciale uitzendingen te kunnen maken vanuit een missiegebied. ”Daar spreek je de mensen en kun je persoonlijke verhalen optekenen en met het thuisfront communiceren.”

“’Fortunate Son’ gaat over jonge mannen die ‘uitverkoren’ zijn om ten strijde te trekken.”

Het thema van Wereldradiodag is dit jaar ‘dialoog, tolerantie en vrede’. Waitz:

Met Veteranenradio proberen we tolerantie uit te dragen. Met respect voor elkaar en voor mensen uit andere culturen. En vrede is niet gratis, helaas moet die soms afgedwongen worden. Maar de dialoog is vaak het beste wapen, daarom moet je met elkaar in gesprek blijven.

“Nogmaals, van generaal tot soldaat, iedereen komt bij ons aan het woord. En dat we soms kritische vragen stellen, dat hoort erbij. Dat is alleen maar goed.”