Assistentiehonden

Deel dit bericht:

Een deel van de veteranen ontwikkelt, als gevolg van een uitzending, een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het is gebleken en bevestigd door wetenschappelijk onderzoek dat een PTSS-assistentiehond de kwaliteit van leven voor deze veteranen kan vergroten. Daarbij is er verschil tussen het hebben van een gecertificeerde assistentiehond of een ongetrainde hond. Een assistentiehond heeft een aantal specifieke vaardigheden aangeleerd gekregen. Deze hond geeft hiermee rust, een gevoel van veiligheid, leidt af, vergroot het vertrouwen en signaleert oplopende spanning.

Hulphond

Hoe verloopt het aanmeld- en selectieproces?

Indien je wilt weten of je in aanmerking komt voor een assistentiehond, doe je een aanmelding bij het Veteranenloket. Je wordt gekoppeld aan zorgcoördinator en een gespecialiseerd maatschappelijk werker in jouw regio. Er start een traject waarbij er een uitgebreide intake afgenomen wordt. Als hieruit blijkt dat een assistentiehond in jouw situatie van toegevoegde kan zijn, dan wordt jouw aanvraag – in overleg met jou – doorgezet naar één van de hondenscholen. Blijkt een assistentiehond niet passend in jouw situatie? Dan kijkt de maatschappelijk werker, samen met jou, naar alternatieve handvatten en hulpmiddelen.

De selectie van een geschikte assistentiehond en het vinden van een goede match met een cliënt is een intensief proces. Na het doorlopen van dit proces heeft de organisatie die de assistentiehond levert er vertrouwen in dat de cliënt in staat is om goed voor de assistentiehond te zorgen. Mede vanwege het beperkte aanbod van geschikte assistentiehonden en het langdurige trainings-, plaatsings- en nazorgtraject is een snelle groei in het aantal plaatsingen van assistentiehonden niet 1-2-3 te realiseren. Dit betekent ook dat er momenteel lange wachttijden zijn.

Veelgestelde vragen

Lees hieronder de antwoorden.

Een assistentiehond is een speciaal getrainde hond die ondersteuning biedt aan mensen met restklachten van PTSS. Deze honden zijn opgeleid om verschillende taken uit te voeren, afhankelijk van de behoeften van hun eigenaar. Ze bieden op verschillende wijzen steun, veiligheid en geven mensen met PTSS-klachten meer kans op vrijheid.

Een assistentiehond heeft verschillende vaardigheden aangeleerd gekregen, waardoor de hond zijn baas kan ondersteunen wanneer deze in moeilijke situaties terecht komt of last heeft van de restklachten van PTSS. Hierbij kan gedacht worden aan steun bij, en het onderbreken van nachtmerries en herbelevingen, ruimte creëren in drukke situaties en rust bieden bij lastige momenten. Een gecertificeerde assistentiehond draagt een speciaal dekje, waarmee de hond toegang heeft tot locaties waar normaliter honden niet toegelaten worden.

  • Je bent veteraan en/of dienstslachtoffer, met een oorzakelijk door de militaire dienst erkende en gerelateerde PTSS, die na behandeling nog restklachten ervaart
  • Je hebt een behandeltraject is doorlopen/afgerond: er zijn tenminste twee vormen van evidence based traumabehandeling binnen het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV) doorlopen
  • Je bent in staat te hechten/binden aan de hond
  • Je bent geen gevaar voor hond, jezelf of omgeving
  • Je beschikt over financiële middelen voor adequate verzorging van de hond volgens richtlijnen van de assistentiehond aanbieders
  • Je bent in staat regie te nemen in de zorg/opleiding van de hond
  • Je beschikt over voldoende ruimte voor de hond
  • Je beschikt over een vangnet om de hond te verzorgen/op te vangen als je daar door omstandigheden tijdelijk niet toe in staat bent (bijv. ziekenhuisopname)

Helaas kun je dan nog geen aanvraag doen, omdat jouw restklachten nog kunnen veranderen.

Indien je wilt weten of je in aanmerking komt voor een assistentiehond, doe je een aanmelding bij het Veteranenloket. Je wordt gekoppeld aan zorgcoördinator en een gespecialiseerd maatschappelijk werker in jouw regio. Er start een traject waarbij er een uitgebreide intake afgenomen wordt. Als hieruit blijkt dat een assistentiehond in jouw situatie van toegevoegde kan zijn, dan wordt jouw aanvraag – in overleg met jou – doorgezet naar één van de hondenscholen. Blijkt een assistentiehond niet passend in jouw situatie? Dan kijkt de maatschappelijk werker, samen met jou, naar alternatieve handvatten en hulpmiddelen.

Assistentiehonden worden verstrekt via twee gecertificeerde hondenscholen, te weten het KNGF Geleidehonden (KNGF) en Hulphond Nederland. Zij werken met verschillende rassen, die specifiek worden getraind op de restklachten die mensen met PTSS ervaren.

Als je voldoet aan de voorwaarden en de procedure positief doorloopt, zijn er voor jou geen kosten verbonden aan het verkrijgen van een hond. Wel kun je verwachten dat er kosten voor de dagelijkse verzorging gemaakt moeten worden.

Omdat de honden en hun aanstaande baasjes worden gematcht op persoonlijkheid en vaardigheden, is dit lastig te voorspellen. Er spelen veel factoren mee.

Je kunt met behulp van jouw zorgcoördinator een maandelijkse bijdrage aanvragen bij het APB.

Defensie biedt deze optie (nog) niet. Wij werken enkel met hondenscholen die vooropgeleide honden bieden.

Er zijn meerdere verplichtingen aan het hebben van een assistentiehond verbonden. Je moet voldoen aan de gehele aanvraagprocedure, hier worden geen uitzonderingen in gemaakt. Dit is om de veiligheid van de hond en baas te kunnen garanderen. Daarnaast is de basis belangrijk: goede verzorging, training, veiligheid bieden en uitlaten, maar ook voldoen aan nazorggesprekken door de hondenscholen behoren tot deze verplichtingen.

Samenwerking KNGF Geleidehonden en Hulphond Nederland

De assistentiehonden zijn afkomstig van de twee grootste hondenscholen in Nederland; KNGF Geleidehonden en Hulphond Nederland. Beide scholen zijn officieel erkend voor het opleiden van gecertificeerde assistentiehonden.

KNGF en Hulphond Nederland zetten al enkele jaren assistentiehonden in voor uitbehandelde cliënten met PTSS die vanuit hun werksituatie (bij defensie, politie of de zorg) een trauma opgelopen hebben en met onder meer therapie niet voldoende bereikt hebben. De assistentiehonden zijn een meer dan welkome steun voor deze cliënten om structuur aan te brengen in hun dagelijkse leven. Zowel KNGF Geleidehond als Hulphond Nederland hebben goede ervaringen met de wijze waarop de indicatiestelling, matching, selectie en plaatsing op dit moment plaatsvindt. In dit proces staat het welzijn van de hond altijd op nummer één.

Meer informatie:

KNGF Geleidehonden
KNGF | Samen verleggen wij grenzen (geleidehond.nl)

Hulphond Nederland
Brochure