De koningin van Mapia

Deel dit bericht:
Het verhaal van Jan van Asch.

In Nieuw-Guinea werd ik geplaatst aan boord van het landingsvaartuig L9608, klep 8 genoemd. Op 30 juni 1954 werd de koningin van het eiland Mapia naar Mapia  teruggebracht, samen met alle oud-bewoners.

veteraan-jan-verhaal-checkpoint-zomerbijlage

Het audioverhaal van Jan, ingesproken door Sanneke Brouwers

 

Het verhaal van Jan in tekst

 

Mijn periode in Nederlands Nieuw-Guinea was van 1953 tot begin 1955 en ik werd geplaatst aan boord van het landingsvaartuig L 9608, klep 8 genoemd. In deze periode kon in Nieuw-Guinea geen groot vrachtschip in Biak afmeren in verband met het rif voor de kust. Dus werd er niet alleen voeding naar Biak gebracht, maar ook bommen, die werden gebruikt om het rif bij Biak op te blazen. Vanuit de bush werden Smalspoor en benzine naar Hollandia en Biak getransporteerd. Ook werden er allerlei hand- en spandiensten verleend. Zo werden een dokter en verplegend personeel naar afgelegen kampongs gebracht om daar Papoea’s in te enten en medisch bij te staan.

Op 30 juni 1954 werd de koningin van het eiland Mapia naar Mapia (St. David’s Eiland) teruggebracht, samen met alle oud-bewoners van Mapia die terug wilden. Zij hadden van alles bij zich en werden bij ons in de tankspace, die was afgeschermd met zeilen, te slapen gelegd. De naam van de koningin was mevrouw E. Scott. Zij was de eigenaar van het eiland en de dochter van de beruchte kapitein Pat O’Keefe.

Bevallen

Tijdens de overtocht van drie dagen had ik een keer de hondenwacht, samen met Bop Schreuder. We moesten om het half uur even langs de tankspace lopen om te kijken of alles rustig was. Op een van de rondes werd ik aangesproken door een Papoea, die zei dat er iets aan de hand was, althans dat begreep ik. Ik zag in de tankspace een vrouw die aan het bevallen was. Ik schrok me rot, ik was net negentien jaar en had nog nooit zo iets meegemaakt. Die man begon heel vlug tegen mij te praten. Ik begreep hem niet totdat ik ‘ajar pannas’ hoorde. Dat begreep ik.

Ik ben als een gek naar Bop gerend, een Indische jongen, en vertelde hem wat er was gebeurd. Hij ging ernaartoe met heet water, maar de baby was al geboren. Bop heeft die mensen verder geholpen en iedereen ging weer gewoon slapen.

Liciti

De andere dag was de vrouw het kindje aan het wassen. Ze wist nog niet precies hoe de baby zou gaan heten. Wij hebben toen in overleg met onze commandant, die vreselijk moest lachen, het kind Liciti genoemd. Het landingsvaartuig was een Landing Craft Tank, LCT, en hebben wij er een I tussen gezet. De ouders van Liciti vonden het geweldig. De commandant heeft toen een telegram gestuurd naar Radio Hollandia en tijdens een nieuwsuitzending werd er melding van gemaakt, dat twee matrozen hadden opgetreden als verloskundigen.