Veelgestelde vragen terugkeerreizen

Deel dit bericht:
Vragen over de terugkeerreizen voor Dutchbat III.

Hieronder vind je een lijst met veel gestelde vragen. Staat jouw vraag hier niet bij, stel hem dan via terugkeerreizendb3@nlveteraneninstituut.nl.

srebrenica

Veelgestelde vragen

Ja, de reizen die wij nu organiseren zijn alleen voor Dutchbat III-veteranen. Dit komt doordat het een uitvoering is van de aanbevelingen uit het onderzoek van de Commissie Borstlap. Eén van deze aanbevelingen was terugkeerreizen te organiseren, specifiek voor deze groep. Dit ter verwerking van hun missie, maar ook om in contact te komen met de lokale bevolking en het maken van nieuwe herinneringen. Wij hopen dat deze reizen een succes worden en wie weet wat de toekomst brengt voor andere veteranen.

In 2022 maken we zes reizen. Je kan je nog inschrijven voor de reis van 13-17 september. De rest zit vol. Na de zomer zullen de data voor de reizen in 2023 bekend gemaakt worden. Omdat alle Dutchbat 3-veteranen de kans moeten krijgen om een terugkeerreis te maken, zullen de reizen naar verwachting zo’n vier jaar in beslag nemen. Alle Dutchbat 3-veteranen worden per mail op de hoogte gehouden over de planning.

De data van de reizen komen op onze website te staan. Hier kan je jezelf, en een eventuele relatie, inschrijven op een reis naar keuze. De mogelijkheid om deel te nemen aan een terugkeerreis kan zeker tot en met 2026. De reizen worden gepland van april tot en met september. In de herfst en wintermaanden reizen we niet, vanwege de veelal slechte weersomstandigheden.

 

Ja, dit kan. De reizen zullen naar verwachting minimaal vier jaar in beslag nemen. Als je nu nog niet zeker bent of je meewil, kan je dat op een later moment besluiten. Houd de website in de gaten voor de data van de reizen en overige informatie. Je kan je ook aanmelden voor de nieuwsbrief als je op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen.

In onze voorbereidingen hebben wij veel van jullie wensen en ideeën kunnen verwerken. Dit vonden we erg belangrijk en we willen ook de laatste details samen met jullie invullen. We hebben in totaal vier verschillende basisreizen samengesteld, elk met een andere focus. Er wordt gereisd met maximaal tien deelnemers. Naast de deelnemers is er een groep van vier begeleiders. Deze bestaat uit een reisleider, gids, geestelijk verzorger en een maatschappelijk werker. Houd de website in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

De plaatsen die we elke reis aandoen zijn:

Sarajevo

Potočari

Srebrenica en omgeving

Tuzla en omgeving

Voorafgaand aan de reis is er een voorbereidingsbijeenkomst met alle mensen die aan de reis deelnemen. Tijdens de voorbereidingsbijeenkomst kan iedereen aangeven welke bijzondere plekken hij of zij graag wil bezoeken en zo zal iedere reis per groep andere details kennen.

In Bosnië

In Bosnië zelf reizen we per auto/personenbusje. De reis is compleet verzorgd (inclusief vluchten, overnachtingen, ontbijt, lunch, avondeten en snacks onderweg). De details ontvang je tijdens de voorbereidingsbijeenkomst.

Per reis gaan er maximaal 10 deelnemers mee. Deelnemers zijn veteranen en hun relaties. Naast de deelnemers gaan er ook reisbegeleiders mee. De grootte van de totale groep zal daardoor variëren tot zo’n 15 personen.

Uit de door jullie ingevulde vragenlijst hebben wij een heleboel informatie kunnen halen over jullie wensen. Zo ook over de voorkeuren van de groepssamenstelling. We bieden daarom reizen aan in verschillende samenstellingen, zodat je een reis naar voorkeur kan kiezen. De groepen die we nu hebben samengesteld zijn:

  • 1: veteranen zonder partners, gemixt
  • 2: veteranen zonder partners die zich als groep aanmelden
  • 3: veteranen met partners
  • 4: veteranen met kinderen
  • 5: veteranen met een relatie naar keuze

Ja, er wordt een terugkeerreis aangeboden voor jou en een relatie. Dit kan iemand zijn die dichtbij je staat of iemand die je graag wil laten zien wat je hebt beleefd in Bosnië. Denk dus goed na over wie je mee wil nemen.

Op dit moment is aan iedere Dutchbat 3 veteraan aangeboden één relatie mee te nemen. Als blijkt dat meer mensen de behoefte hebben om met meerdere gezinsleden naar Bosnië te reizen, gaan we kijken of we maatwerk kunnen leveren. Mocht besloten worden om het aantal reizigers dat mee kan uit te breiden, dan zullen we dit communiceren per mail.

Kinderen

Tijdens de reizen, waar ook een relatie meekan, mag er gekozen worden voor een kind (dit hoeft dus geen partner te zijn). Echter, de reizen zijn alleen bedoeld voor volwassen kinderen. Het zullen erg intensieve reizen worden. Met name op sociaal emotioneel vlak kan deze intensiteit worden ervaren. Begrip voor het verleden en begrip voor de situatie voor zowel de Dutchbatters als de lokale bevolking is van groot belang. De deelnemers moeten de kans krijgen om, waar nodig, in alle rust dingen te kunnen ervaren en verwerken. Hier moet volle aandacht voor kunnen zijn, zonder tussenkomst van (kleine) kinderen en de zorg die dit met zich meebrengt. Al met al worden de terugkeerreizen niet geschikt geacht voor jonge kinderen en kunnen alleen volwassen kinderen meereizen.

Dat is jouw keuze. Wij bieden de mogelijkheid om je op te geven met mensen die je kent, maar als je het fijner of leuker vindt om nieuwe mensen te leren kennen tijdens de reis kan dat ook. Dan meld je je alleen of met een relatie aan voor de reis. Wij delen de groepen in op basis van de wensen.

In principe wordt er per vliegtuig gereisd. Als blijkt dat er meerdere mensen zijn die dit niet zien zitten, kunnen we nadenken over reizen per bus. Maar op dit moment zijn hier nog geen concrete plannen voor. Reis je liever niet met het vliegtuig, geef dit dan door via terugkeerreizendb3@nlveteraneninstituut.nl.

De reis die jou aangeboden wordt is een groepsreis. Op deze manier kunnen we mensen op de beste manier faciliteren op alle fronten. We stellen een programma samen op basis van de wensen van de groep en ook de begeleiding zorgt voor een optimaal succes van de terugkeerreis. Deze aspecten kunnen we niet bieden als men de reis alleen wil maken. Daarbij maken we afspraken met de mensen in Bosnië over wanneer er veteranen van DB3 in het gebied zijn, zodat er grip is op de gevoelige situatie die de reizen met zich meebrengen.

De voorbereiding op de reis hoort bij het gehele programma om de reis tot een succes te maken. Ook het samen reizen hoort bij deze voorbereidingen. Als je meegaat committeer je je aan de geplande reis en dus ook de reis er naartoe. Samen uit, samen thuis staat bij ons hoog in het vaandel.

De reis wordt voor jou en een eventuele relatie volledig vergoed. Hierbij hoort de reis van en naar Bosnië, de overnachtingen, het reizen in Bosnië zelf, de toegang tot bezienswaardigheden en bezoeken aan musea, maaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) en snacks en drinken die tussendoor door de reisbegeleiding worden gekocht. Als je zelf de behoefte hebt om iets te kopen buiten hetgeen je aangeboden wordt is dit voor eigen kosten.

Ja dat kan. Het Nederlands Veteraneninstituut, die de reizen organiseert, streeft ernaar om alle Dutchbat 3-veteranen mee te laten gaan met een terugkeerreis naar Bosnië. Er is bij ons al een aantal vragen binnengekomen van mensen die minder mobiel zijn, een hulphond hebben of op een andere manier hulpbehoevend zijn. Ook deze mensen moeten de kans krijgen om mee te reizen. Daarom zullen wij maatwerkreizen organiseren voor mensen die een speciale zorgbehoefte hebben.

2023

Omdat dit om extra zorgvuldigheid vraagt, hebben we tijd nodig om deze reizen te organiseren. We moeten goede afspraken maken met onze contactpersonen in Bosnië over de mogelijkheden die er zijn voor bijvoorbeeld aangepast vervoer, reizen met een hulphond en geschikte hotels. Daarnaast willen wij uiteraard ook goed overleggen met de veteranen op wie deze maatwerkreizen van toepassing zijn, over hun wensen en mogelijkheden. Wij hopen in 2023 te starten met het organiseren van deze maatwerkreizen.

Ja, de reizen worden begeleid. Dit houdt in dat naast een reisleider ook een maatschappelijk werker mee zal gaan en een Geestelijk Verzorger voor psychische ondersteuning. De groep zal zo samengesteld worden dat ook reizigers iets aan elkaar hebben ter ondersteuning.

 

Ja, dat kan. We zullen reizen organiseren met gelijkgestemde groepen. Bij groepen met een zorgbehoefte zal hier meer aandacht  voor zijn tijdens de reis. Mensen die graag willen reizen in een groep zonder zorgbehoefte zal hier minder aandacht aan worden besteed. Dit is het maatwerk dat we bieden. We zullen de groepen zo zorgvuldig mogelijk indelen.

Inreisvoorwaarden Bosnië

Er zijn geen inreisvoorwaarden voor het reizen naar Bosnië en Herzegovina. Meer informatie vindt u op de website van de Bosnische overheid (informatie in het Engels).

Maatregelen coronavirus

Meer informatie over de algemene maatregelen die gelden in Bosnië en Herzegovina kunt u nalezen op het lokale nieuws of ander lokaal Engelstalig nieuws.

Mondkapje

Vanaf zaterdag 21 mei is het dragen van een mondkapje niet meer verplicht op Nederlandse luchthavens. Mensen met een kwetsbare gezondheid wordt wel geadviseerd (vrijwillig) een medisch mondkapje te dragen. In het vliegtuig zelf is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Omdat een mondkapje wel aangeraden wordt, adviseren wij om voor de zekerheid een mondkapje mee te nemen.

Terug naar Nederland

Sinds 23 maart 2022 hoef je geen test-, herstel- of vaccinatiebewijs meer te laten zien wanneer je (terug) naar Nederland reist. Sinds 19 april 2022 is het niet langer nodig om bij reizen per vliegtuig en gezondheidsverklaring te tonen bij het instappen (boarden). Ook is sinds 19 april het advies om na terugkomst een zelftest te doen, vervallen. Dit is dus niet langer nodig.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het reisadvies naar Bosnië op: Reisadvies Bosnië en Herzegovina | Ministerie van Buitenlandse Zaken (nederlandwereldwijd.nl)

 

Voor ons staat voorop dat wij veilig en onbezorgd op reis kunnen. Een onrustige politieke situatie kan daarom een bedreiging vormen voor onze terugkeerreizen. Daar zijn wij ons van bewust. Op dit moment gaan wij er vanuit dat wij in mei de eerste terugkeerreis veilig kunnen maken. Wij houden nauwgezet in de gaten hoe de situatie in Bosnië is en hebben daar goed contact over met de Nederlandse Ambassade in Sarajevo. Bekijk ook het algemene reisadvies op de website van de Rijksoverheid: Reisadvies Bosnië en Herzegovina | Ministerie van Buitenlandse Zaken | Bosnië en Herzegovina | Nederlandwereldwijd.nl.