Veelgestelde vragen terugkeerreizen

Deel dit bericht:
Vragen over de terugkeerreizen voor Dutchbat III.

Hieronder vind je een lijst met veel gestelde vragen. Staat jouw vraag hier niet bij, stel hem dan via terugkeerreizendb3@nlveteraneninstituut.nl.

Meer  informatie lees je op de algemene pagina voor terugkeerreizen.

srebrenica

Veelgestelde vragen

Ja, de reizen die wij nu organiseren zijn alleen voor Dutchbat III-veteranen. Dit komt doordat het een uitvoering is van de aanbevelingen uit het onderzoek van de Commissie Borstlap. Eén van deze aanbevelingen was terugkeerreizen te organiseren, specifiek voor deze groep. Dit ter verwerking van hun missie, maar ook om in contact te komen met de lokale bevolking en het maken van nieuwe herinneringen.

In 2024 staan er 15 groepsreizen gepland waarvan 12 de focus op Potocari en Srebrenica hebben en 3 de focus op Simin Han en Tuzla hebben. In beide gevallen bezoek je tijdens de reis beide voormalig missiegebieden maar breng je de ene reis meer tijd door in het focus gebied dan in het andere gebied. Dus heb je in Potocari of Srebrenica gezeten, is het advies om je in te schrijven voor een reis met de focus op dat gebied. Schrijf je in via Helios.

Opgeven voor een reis kan d.m.v. de Helios reisapp. Als Dutchbat3-veteraan heb je van ons inloggegevens per mail ontvangen. Heb je dat niet en wil dat wel? Stuur dan een mail naar terugkeerreizendb3@nlveteraneninstituut.nl.

Er staan 15 reizen gepland voor 2024. Is een reis vol dan kun je je niet meer inschrijven voor die reis. De komende jaren blijven terugkeerreizen voor Dutchbat III-veteranen georganiseerd worden. De reizen staan inderdaad gepland van april t/m oktober omdat we in de wintermaanden niet reizen. De maanden juli en augustus zijn vakantie maanden en zullen er geen terugkeerreizen plaats vinden.

Ja, dit kan.  Als je nu nog niet zeker bent of je meewil, kan je dat op een later moment besluiten. De komende jaren zal het Nederlands Veteraneninstituut terugkeerreizen organiseren. Houd de website in de gaten voor informatie. Je kan je ook aanmelden voor de nieuwsbrief of onze reisapp Helios installeren om berichtgeving te volgen. Bij vragen kan je altijd contact opnemen: terugkeerreizendb3@nlveteraneninstituut.nl.

Het reisprogramma begint met een voorbereidingsdag op het NLVi in Doorn. Op deze dag ontmoet je je reisgenoten en de reisbegeleiding. De reisgroep bestaat uit 10 deelnemers. Dit kunnen 10 veteranen of 5 veteranen en 5 relaties zijn. Per reis gaan er twee reisleiders, een geestelijk verzorger en een maatschappelijk werker mee. De reis zelf bestaat uit 5 dagen. In Bosnië wordt er gereisd in personen busjes. Binnen deze 5 dagen maken we een rondreis door de voormalig missie gebieden in Potocari, Srebrenica, Simin Han en Tuzla. Daarnaast bezoeken we Sarajevo. Na de reis is er een terugkomdag georganiseerd. Op deze dag kijk je samen met je reisgenoten terug op jullie reis en daarnaast ontmoet je andere reisgroepen waarmee je ervaringen kunt uitwisselen.

Per reis gaan er maximaal 10 deelnemers mee. Deelnemers zijn veteranen en hun relaties. Naast de deelnemers gaan er ook reisbegeleiders mee. De grootte van de totale groep zal daardoor variëren tot zo’n 15 personen.

Er worden reizen georganiseerd voor groepen die bestaan uit alleen veteranen en er worden reizen georganiseerd voor veteranen en relaties. Dit staat duidelijk aangegeven wanneer je een reis selecteert in de reisapp Helios.

Naast deze reisgroepen worden er maatwerkreizen georganiseerd voor veteranen die hulpbehoevend zijn. Denk hierbij aan veteranen die bijvoorbeeld afhankelijk zijn van een rolstoel. Indien daar vragen over zijn dan kan men die via de mail stellen.

Ja, er wordt een terugkeerreis aangeboden voor jou en een relatie. Dit kan iemand zijn die dichtbij je staat of iemand die je graag wil laten zien wat je hebt beleefd in Bosnië. Denk dus goed na over wie je mee wil nemen.

Uiteraard is er naar deze mogelijkheid gekeken. Helaas is dit momenteel niet te verwezenlijken. De reizen worden aangeboden aan Dutchbat III-veteranen en zij mogen (optioneel) één relatie meenemen tijdens de reis.

Tijdens de reizen, waar ook een relatie meekan, mag er gekozen worden voor een kind (dit hoeft dus geen partner te zijn). Echter, de reizen zijn alleen bedoeld voor volwassen kinderen (18+). Het zullen erg intensieve reizen worden. Met name op sociaal emotioneel vlak kan deze intensiteit worden ervaren. Begrip voor het verleden en begrip voor de situatie voor zowel de Dutchbatters als de lokale bevolking is van groot belang. De deelnemers moeten de kans krijgen om, waar nodig, in alle rust dingen te kunnen ervaren en verwerken. Hier moet volle aandacht voor kunnen zijn, zonder tussenkomst van (kleine) kinderen en de zorg die dit met zich meebrengt. Al met al worden de terugkeerreizen niet geschikt geacht voor jonge kinderen en kunnen alleen volwassen kinderen meereizen.

Dat is jouw keuze. Wij bieden de mogelijkheid om je op te geven met mensen die je kent, maar als je het fijner of leuker vindt om nieuwe mensen te leren kennen tijdens de reis kan dat ook. Dan meld je je alleen of met een relatie aan voor de reis.

In principe wordt er per vliegtuig gereisd. Als blijkt dat er meerdere mensen zijn die dit niet zien zitten, kunnen we nadenken over reizen per bus. Maar op dit moment zijn hier nog geen concrete plannen voor. Reis je liever niet met het vliegtuig, geef dit dan door via terugkeerreizendb3@nlveteraneninstituut.nl.

De reis die jou aangeboden wordt is een groepsreis. Op deze manier kunnen we mensen op de beste manier faciliteren op alle fronten. We stellen een programma samen op basis van de wensen van de groep en ook de begeleiding zorgt voor een optimaal succes van de terugkeerreis. Deze aspecten kunnen we niet bieden als men de reis alleen wil maken. Daarbij maken we afspraken met de mensen in Bosnië over wanneer er veteranen van DB3 in het gebied zijn, zodat er grip is op de gevoelige situatie die de reizen met zich meebrengen.

De voorbereiding op de reis hoort bij het gehele programma om de reis tot een succes te maken. Ook het samen reizen hoort bij deze voorbereidingen. Als je meegaat committeer je je aan de geplande reis en dus ook de reis er naartoe. Samen uit, samen thuis staat bij ons hoog in het vaandel.

De reis wordt voor jou en een eventuele relatie volledig vergoed. Hierbij hoort de reis van en naar Bosnië, de overnachtingen, het reizen in Bosnië zelf, de toegang tot bezienswaardigheden en bezoeken aan musea, maaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) en snacks en drinken die tussendoor door de reisbegeleiding worden gekocht. Ook eventuele parkeerkosten bij het vliegveld en de kilometers van huis naar het vliegveld en naar de voorbereidingsdag en terugkomdag worden vergoed. In de app Helios kan je het declaratieformulier downloaden.

Als je zelf de behoefte hebt om iets te kopen buiten hetgeen je aangeboden wordt is dit voor eigen kosten.
Bijvoorbeeld wanneer je iets nuttigt in het vliegtuig of iets nuttigt uit de minibar in een van de hotels of je neemt een souvenir mee naar huis, is dat voor eigen rekening.

Ja dat kan. Het Nederlands Veteraneninstituut, die de reizen organiseert, streeft ernaar om alle Dutchbat 3-veteranen mee te laten gaan met een terugkeerreis naar Bosnië. Er is bij ons al een aantal vragen binnengekomen van mensen die minder mobiel zijn, een hulphond hebben of op een andere manier hulpbehoevend zijn. Ook deze mensen moeten de kans krijgen om mee te reizen. Daarom zullen wij maatwerkreizen organiseren voor mensen die een speciale zorgbehoefte hebben.

2024

Omdat dit om extra zorgvuldigheid vraagt, hebben we tijd nodig om deze reizen te organiseren. We moeten goede afspraken maken met onze contactpersonen in Bosnië over de mogelijkheden die er zijn voor bijvoorbeeld aangepast vervoer, reizen met een hulphond en geschikte hotels. Daarnaast willen wij uiteraard ook goed overleggen met de veteranen op wie deze maatwerkreizen van toepassing zijn, over hun wensen en mogelijkheden.

Ja, de reizen worden begeleid. Dit houdt in dat naast twee reisleiders ook een maatschappelijk werker mee zal gaan en een Geestelijk Verzorger voor psychische ondersteuning.

We staan in nauw contact met de Nederlandse ambassade in Sarajevo. De ambassade houdt ons op de hoogte van ontwikkelingen in Bosnië en adviseert ons daarover.