IMPACT: Veelgestelde vragen

Deel dit bericht:
Veelgestelde vragen over het IMPACT onderzoek

Op deze pagina vind je een overzicht met veelgestelde vragen over het IMPACT onderzoek. De vragen zijn verdeeld in vier categorieën:

1. Vragen over het onderzoek
2. Vragen over deelname aan het onderzoek
3. Vragen over de vragenlijst 
4. Vragen over praktische zaken 

Staat jouw vraag er niet tussen of is je vraag niet voldoende beantwoord? Neem dan contact met ons op via impact@nlveteraneninstituut.nl.

1. Vragen over het onderzoek

Informatie over het IMPACT onderzoek.

IMPACT staat voor de Invloed van hetMilitaire beroep op het leven van PostACTieve veteranen. Het is een onderzoek waarbij we twaalf jaar lang een groep van 1000 veteranen volgen. Het doel van IMPACT is om beter te begrijpen wat de invloed is van het militaire beroep (waaronder uitzendervaringen) op de gezondheid van veteranen gedurende de levensloop.

De resultaten geven ons een beeld van de ontwikkeling van de gezondheid en het welzijn van veteranen door de tijd heen én de factoren die daar invloed op hebben.

We weten dat het militaire beroep impact heeft op veteranen; het raakt bijna elke veteraan. Maar wat we nog niet goed begrijpen is waarom de impact van het militaire beroep verschilt tussen veteranen en hoe die impact tijdens het leven van dezelfde persoon kan veranderen. Met dit onderzoek willen we hier antwoorden op vinden. 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door medewerkers van het Expertisecentrum van het Nederlands Veteraneninstituut. Meer informatie over het Expertisecentrum kun je vinden op de pagina Onderzoek.

Het onderzoek geeft ons inzicht in de gezondheid van veteranen door de tijd heen en de zaken die daarop van invloed zijn. Ook biedt het onderzoek aanknopingspunten om: 

  • te leren van de (veer)kracht van veteranen
  • de gezondheid van veteranen te bevorderen  
  • tijdig passende hulp en ondersteuning te kunnen bieden  
  • bij te dragen aan de beeldvorming van veteranen in de samenleving  

Op deze nieuwspagina word je op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in het onderzoek. Daarnaast kunnen deelnemers via e-mail een nieuwsbrief ontvangen. Deze wordt ook op deze pagina geplaatst. Voor extra vragen kun je contact opnemen met de onderzoekers via impact@nlveteraneninstituut.nl. 

2. Vragen over deelname aan het onderzoek

Informatie over deelname aan het IMPACT onderzoek.

Met jouw deelname spreek je namens vele veteranen in Nederland. Het is heel belangrijk voor het onderzoek dat je jouw stem laat horen. Aan de hand van jouw ervaring en mening kunnen we de impact van het militaire beroep op de gezondheid door de tijd heen, beter begrijpen. 

Door mee te doen krijg je de kans om twaalf jaar lang je stem te laten horen. Je kunt hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan dit onderzoek en een verschil maken voor andere veteranen en jezelf. 

Om te kunnen begrijpen waarom de impact van het militaire beroep voor de ene veteraan positief is en voor de ander minder positief en hoe die impact door de tijd heen kan veranderen, is het noodzakelijk dat verschillende veteranen meedoen aan het onderzoek. Dus zowel mannen als vrouwen, jonge en oudere veteranen, veteranen met een kort of lang dienstverband en veteranen met en zonder problemen. Door jouw bijdrage krijgen we een betrouwbaar beeld en kunnen we hopelijk in de toekomst nog beter het verschil maken voor veteranen. 

Gezien je uitzending(en) ben je feitelijk gezien een veteraan, maar het kan goed zijn dat je je (nog) geen veteraan voelt. Om te begrijpen waarom de ene veteraan zich wel veteraan voelt en de andere veteraan niet en of dat door de tijd heen kan veranderen, is het van groot belang dat ook jij meedoet aan dit onderzoek. 

Wij realiseren ons dat meedoen aan dit onderzoek de nodige tijd van je vraagt, maar jouw hulp is voor ons echt waardevol. Het onderzoek geeft ons inzicht in de gevolgen van het militaire beroep voor de gezondheid van veteranen en zaken die hier invloed op hebben. Door jouw deelname kunnen wij onze dienstverlening steeds beter laten aansluiten op de persoonlijke wensen van veteranen. Zo kunnen we het verschil maken voor jou, je medeveteranen en toekomstige veteranen. Dus door één keer in de drie jaar een vragenlijst in te vullen, lever je een waardevolle bijdrage! 

 Het invullen kan mogelijk vervelende herinneringen of gevoelens oproepen. Als je behoefte hebt om met iemand te praten, kun je jouw gegevens achterlaten aan het einde van de vragenlijst of zelf contact opnemen met het Veteranenloket: 

Het Veteranenloket is bereikbaar via 088-334 00 00 of info@veteranenloket.nl. 

Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens en doen er alles aan om jouw privacy te beschermen. Meer informatie kun je vinden op de pagina over privacybescherming of in de Privacy- en Cookieverklaring van het Nederlands Veteraneninstituut.

Mocht je toch nog vragen hebben over je privacy of persoonsgegevens, dan kun je contact met ons opnemen via privacy@nlveteraneninstituut.nl. 

In de brief die je van ons hebt ontvangen vind je jouw persoonlijke code en wachtwoord. Met deze inloggegevens krijg je direct toegang tot de online vragenlijst.

Als je bent ingelogd, kun je meteen beginnen met het invullen van de vragenlijst. Je kunt tussentijds pauzeren of de lijst sluiten. Als je opnieuw inlogt ga je verder waar je bent gebleven. 

Als je niet wilt deelnemen aan het onderzoek, dan hoef je niets te doen. Je ontvangt mogelijk nog een herinnering van ons. Deze kun je als niet verzonden beschouwen.

Deelname aan het onderzoek is en blijft vrijwillig. Ook als je hebt besloten wel mee te doen, kun je op ieder moment stoppen. Dit kan ook tijdens het invullen. 

Voor iedere meting wordt opnieuw aan je gevraagd of je wilt deelnemen. Als je niet meer wilt meedoen dan kun je dat altijd aangeven en dan word je daarna niet meer benaderd. Je kunt op ieder moment je toestemming intrekken. Dit kan door een e-mail te sturen naar impact@nlveteraneninstituut.nl.

Wanneer je jouw toestemming intrekt, verwijderen wij alle verzamelde data van jou binnen dit onderzoek. Wanneer je jouw toestemming intrekt na afronding van het onderzoek en/of na publicatie, dan worden de gegevens wanneer dat mogelijk is volledig  anoniem gemaakt en niet meer gebruikt voor toekomstig onderzoek. 

3. Vragen over de vragenlijst

Informatie over de vragenlijst

Gebruik deze link om naar de online vragenlijst te gaan: naar de online vragenlijst.

Daar kun je inloggen met de persoonlijke code en het wachtwoord uit de brief die je van ons hebt ontvangen.

Ben je jouw inloggegevens kwijt? Neem dan contact met ons op via impact@nlveteraneninstituut.nl.

In dit onderzoek willen wij een beeld krijgen van de ontwikkeling van jouw gezondheid, en de factoren die daarop van invloed zijn, tijdens jouw levensloop. Daarom willen wij jouw antwoorden op verschillende momenten in de tijd verzamelen en aan elkaar koppelen. Daarnaast verzamelen we bijzondere persoonsgegevens, zoals bijvoorbeeld de vragen over je gezondheid.

Als je hier geen toestemming voor geeft kun je helaas niet deelnemen aan het onderzoek, omdat  deze gegevens nodig zijn om het onderzoek goed uit te kunnen voeren. Wij leiden je dan naar het einde van de vragenlijst.

Met het onderzoek willen we een betrouwbaar beeld krijgen van de gezondheid van veteranen in Nederland, en de mogelijke zaken die daar invloed op hebben. Daarom is het belangrijk om jouw gezondheid, en de factoren die hierbij een rol kunnen spelen, goed in beeld te krijgen.

Onderwerpen in de vragenlijst waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld jouw leefsituatie, jouw mentale en fysieke gezondheid, jouw sociale omgeving en jouw ervaringen tijdens en na militaire dienst.

Om jouw gezondheid en alle zaken die hierop mogelijk van invloed zijn goed te meten, maken we gebruik van vragenlijsten die ook in andere wetenschappelijke onderzoeken worden gebruikt en waarvan we weten dat deze meten wat ze moeten meten. Dit betekent ook dat er vaak meerdere vragen worden gesteld over één onderwerp. Op deze manier krijgen wij een goed beeld van jouw situatie.

Wij maken in dit onderzoek gebruik van betrouwbare vragenlijsten, die uitgebreid zijn getest. Het kan zijn dat een vraag niet logisch lijkt of vreemd is omschreven, maar de totale vragenlijst geeft ons uiteindelijk een goed beeld over het genoemde onderwerp. Doordat veel andere wetenschappelijke onderzoeken dezelfde vragenlijsten gebruiken, kunnen wij uitkomsten vergelijken (bijvoorbeeld met veteranen in andere landen).

We stellen veel vragen, maar het kan natuurlijk zijn dat je vragen mist. In nieuwe metingen worden andere onderwerpen toegevoegd, maar we proberen zuinig te zijn op jouw tijd. Mocht je ideeën hebben over thema’s of vragen die jij belangrijk vindt, dan is er aan het einde van de vragenlijst ruimte om dit aan te geven. Je kunt ons ook mailen via impact@nlveteraneninstituut.nl.

4. Vragen over praktische zaken

Informatie over praktische zaken.

Aan het einde van de vragenlijst kun je jouw gegevens achterlaten en dan neemt iemand van het Veteranenloket contact met je op. Je kunt ook zelf contact opnemen:

Het Veteranenloket is 24/7 bereikbaar via 088 334 00 00 of info@veteranenloket.nl.

Het is mogelijk dat je na het invullen van de lijst behoefte hebt aan een gesprek met iemand van het Veteranenloket. Omdat wij niet zomaar gegevens over jou aan hen mogen geven in het kader van de privacywetgeving, vragen wij je om jouw registratienummer, e-mailadres en telefoonnummer. Deze informatie heeft het Veteranenloket nodig om contact met je te leggen.

Als je contactgegevens tijdens deelname aan het onderzoek veranderen, dan kun je de juiste gegevens doorgeven via impact@nlveteraneninstituut.nl.

Als je nu of in de toekomst meer wilt weten over IMPACT of als je vragen hebt over jouw deelname, dan kun je contact opnemen met de onderzoekers via impact@nlveteraneninstituut.nl. Wij beantwoorden je vragen graag!

Heb je een klacht over dit onderzoek?  Neem dan contact op met het Nederlands Veteraneninstituut: https://www.nlveteraneninstituut.nl/veteranenloket/ondersteuning/klachten/