Als er iemand tips kan geven aan werkzoekende veteranen is het Nico van Dam wel. Nico was zestien jaar lang zelf officier bij de Koninklijke Marine, startte een nieuw bedrijf en is inmiddels acht jaar ondernemer. Nico is oprichter bij Banen4Defensie, een online portal waarin bedrijven en ex-militairen, onder wie veteranen, elkaar ontmoeten.
Veteranen zijn volgens Nico niet echt gewend om zichzelf te ‘verkopen’. “Op missie gaat het vaak om jezelf onzichtbaar maken en camoufleren. In het bedrijfsleven is dat juist andersom. Daar moet je juist gezien worden, eruit springen, opvallen.” Jezelf verkopen dus. Je toekomstige werkgever wijzen op je sterke punten. “En die heb je als veteraan genoeg!”, aldus Nico. “Zo heb je bewezen dat je tegen stress kunt. Benadruk dit dan ook tijdens gesprekken.” Natuurlijk zullen sommige veteranen het lastig vinden om zichzelf aan te prijzen. Of om een aantal eigenschappen als ‘bijzonder’ te benadrukken, terwijl die voor hen eigenlijk heel gewoon zijn. Een tip van Nico: “Praat met andere veteranen die hetzelfde hebben meegemaakt.”
Tijdens je diensttijd uiten talenten zich anders dan in het burgerleven. Maar je hebt die talenten wel! Je moet ze alleen bij jezelf herkennen, en weten te vertalen naar het bedrijfsleven. Nico: “Je hebt meer talenten dan je denkt. Veteranen zijn bijvoorbeeld oplossingsgericht, kunnen goed leiding geven en strategisch denken. En als een veteraan iets kan, dan is het wel doortastend handelen. Krijg je bijvoorbeeld te maken met een kapotte turbine op een schip in Rio de Janeiro? Dan vlieg je erheen, los je het op en kom je weer terug. Dezelfde kwaliteiten kun je inzetten in het bedrijfsleven. Heeft een klant twijfels? Dan ga je erheen, los je het op en kom je weer terug.”
Verdiep je goed in de eisen van het bedrijfsleven, voordat je de arbeidsmarkt opgaat. Er zijn nogal wat verschillen tussen bedrijfsleven en Defensie. Zo ziet je Defensie-cv er volledig anders uit dan het ‘gewone’ cv. Je nieuwe cv mag maximaal twee pagina’s lang zijn, in tegenstelling tot de zes of meer pagina’s die Defensie aanhoudt. “Voorkom ook dat er militaire afkortingen of onduidelijkheden in staan. Zorg dat je cv en je werkervaring te begrijpen zijn voor iemand die geen ervaring heeft binnen Defensie. Als je twijfelt kun je het door je omgeving laten nalezen.”
Ga je op gesprek? Verberg je veteranenverleden dan niet. Vertel waarheen je uitgezonden bent geweest en wat je daar hebt gedaan. “Wees trots op wat je bereikt hebt”, vertelt Nico. “Leg tijdens het sollicitatiegesprek ook in duidelijke taal uit wat jouw taken en verantwoordelijkheden bij Defensie waren. ‘Officier Logistiek’ is niet genoeg. Zeg liever: “Verantwoordelijk voor de logistieke ondersteuning van twintig man onder moeilijke omstandigheden.” Als je dit lastig vindt, is het een goed idee om van tevoren te oefenen.”
Bedenk voordat je op gesprek gaat wel goed of je eventuele nare ervaringen hebt verwerkt. Nico: “Mentale kracht en zelfvertrouwen zijn absolute voorwaarden om te slagen in het bedrijfsleven. Ben je bijvoorbeeld onder behandeling geweest om al je ervaringen tijdens een missie te verwerken? Vertel dat dan eerlijk tijdens je gesprek. Het werkt het beste als je gewoon jezelf blijft.”