Militair verleden

Deel dit bericht:
Zelf onderzoek doen naar het militaire verleden van je (voor)ouders

Via verschillende bronnen kun je meer te weten komen over het militaire verleden van je (voor)ouders. Op deze pagina vind je tips voor het starten van je onderzoek en adressen waar je informatie kunt vinden.

historische zwart wit foto van groep militairen in uniform

Stap 1 – Staat van Dienst opvragen

Vraag eerst de Staat van Dienst op bij het ministerie van Defensie. In dit document staat informatie over waar, wanneer en bij welke eenheden de militaire (voor)ouder heeft gediend. Kijk voor meer informatie en het aanvraagformulier op de pagina Persoonsarchief van het ministerie van Defensie.

Stap 2 – Archieven bekijken

Er zijn meerdere organisaties waar je misschien informatie kunt vinden over je militaire (voor)ouder. Bekijk hieronder het overzicht.

  • Interviewcollectie Nederlandse Veteranen
    In de uitgebreide Interviewcollectie Nederlandse Veteranen (ICNV) van het Nederlands Veteraneninstituut zitten mogelijk interviews met militaire (voor)ouders of veteranen die in dezelfde eenheden of tijdens dezelfde missies en periodes hebben gediend.
  • Koninklijke Bibliotheek
    Bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zijn boeken, tijdschriften en kranten te vinden waarin meer informatie kan staan over de eenheden waarbij militaire (voor)ouders hebben gediend.
  • Nationaal Archief
    In het Nationaal Archief  in Den Haag zijn archieven te vinden over de geschiedenis van eenheden waarbij militaire (voor)ouders hebben gediend.
  • Nederlands Instituut voor Militaire Historie
    In de collectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag is meer informatie (boeken, tijdschriften, archiefmateriaal en afbeeldingen) te vinden over de eenheden waarbij waarbij militaire (voor)ouders hebben gediend.
  • CBG|Centrum voor familiegeschiedenis
    Op de website van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis in Den Haag staat meer informatie over de militaire (voor)ouders die voor de Tweede Wereldoorlog hebben gediend.
  • NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
    Bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (Amsterdam) is mogelijk informatie te vinden over militaire (voor)ouders en de eenheden waarbij zij tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië hebben gediend.
  • Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde
    Bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (Leiden) is mogelijk informatie te vinden over de militaire (voor)ouders en de eenheden waarbij zij in Zuidoost-Azië en het Caribisch gebied hebben gediend.
  • Universiteitsbibliotheek Leiden
    Mogelijk is er een interview met een militaire (voor)ouder terug te vinden in de collectie van de Stichting Mondelinge Geschiedenis Indonesië (SMGI). Geautoriseerde gebruikers kunnen de SMGI-collectie bekijken in het pand van de Universiteitsbibliotheek Leiden (UBL).
  • Kenniscentrum Museum Bronbeek
    Het Kenniscentrum Museum Bronbeek in Arnhem bewaart biografische gegevens van ruim 6.000 oud-inwoners van het militair tehuis Bronbeek. Daarnaast beschikt het over een grote collectie boeken, tijdschriften, brochures en niet-gedrukt materiaal over de (militaire) geschiedenis van Nederlands-Indië.

Stap 3 – Zoek in Delpher

Een heel handig hulpmiddel om meer te weten te komen over het (militair) verleden van je (voor)ouders is het online platform Delpher. Hier kun je zoeken in miljoenen teksten uit kranten, tijdschriften en boeken, van 1618 tot 1995. Typ de naam van  je (voor)ouders in en kijk wat het resultaat is. Ook kun je eenheden zoeken waarbij militaire (voor)ouders hebben gediend.

Zoeken naar de juiste hooiberg

Als klein kind was Jenno Nijhoff (40) al gefascineerd door geschiedenis en vooral door militaire geschiedenis. Sinds een aantal jaar is hij bezig om het militaire verleden van zijn grootvader in kaart te brengen. Hij heeft meters boeken, stapels dossiers en een uitgebreide website. ‘Maar het is nooit af’. In Checkpoint vertelde hij meer over zijn zoektocht.