Militair verleden

Deel dit bericht:
Zelf onderzoek doen naar het militaire verleden van je (voor)ouders

Via verschillende bronnen kun je meer te weten komen over het militaire verleden van je (voor)ouders. Op deze pagina vind je meer informatie over het starten van je onderzoek en welke stappen je kunt doorlopen.

Stap 1 – Staat van Dienst opvragen

Vraag eerst de Staat van Dienst op bij het ministerie van Defensie. In dit document staat informatie over waar, wanneer en bij welke eenheden de militaire (voor)ouder heeft gediend. Kijk voor meer informatie en het aanvraagformulier op de pagina Persoonsarchief van het ministerie van Defensie.

Stap 2 – Archieven bekijken

Er zijn meerdere organisaties waar je misschien informatie kunt vinden over je militaire (voor)ouder. Bekijk hieronder het overzicht.

 

 • Interviewcollectie Nederlandse Veteranen
  In de omvangrijke Interviewcollectie Nederlandse Veteranen (ICNV) van het Nederlands Veteraneninstituut zitten mogelijk interviews met militaire (voor)ouders of veteranen die in dezelfde eenheden of tijdens dezelfde missies en tijdvakken hebben gediend.
 • Koninklijke Bibliotheek
  Bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zijn boeken, tijdschriften en kranten te vinden waarin meer informatie kan staan over de eenheden waarbij militaire (voor)ouders hebben gediend.
 • Nationaal Archief
  In het Nationaal Archief  in Den Haag zijn archieven te vinden over de geschiedenis van eenheden waarbij militaire (voor)ouders hebben gediend.
 • Nederlands Instituut voor Militaire Historie
  In de collectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag is meer informatie (boeken, tijdschriften, archiefmateriaal en afbeeldingen) te vinden over de eenheden waarbij waarbij militaire (voor)ouders hebben gediend.
 • CBG|Centrum voor familiegeschiedenis
  Op de website van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis in Den Haag staat meer informatie over de militaire (voor)ouders die voor de Tweede Wereldoorlog hebben gediend.
 • NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  Bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (Amsterdam) is mogelijk informatie te vinden over militaire (voor)ouders en de eenheden waarbij zij tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië hebben gediend.
 • Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde
  Bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (Leiden) is mogelijk informatie te vinden over de militaire (voor)ouders en de eenheden waarbij zij in Zuidoost-Azië en het Caribisch gebied hebben gediend.
 • Universiteitsbibliotheek Leiden
  Mogelijk is er een interview met een militaire (voor)ouder terug te vinden in de collectie van de Stichting Mondelinge Geschiedenis Indonesië (SMGI). De SMGI-collectie is voor geautoriseerde gebruikers raadpleegbaar in het pand van de Universiteitsbibliotheek Leiden (UBL).
 • Kenniscentrum Museum Bronbeek
  Het Kenniscentrum Museum Bronbeek (Arnhem) bewaart biografische gegevens van ruim 6.000 oud-inwoners van het militair tehuis Bronbeek. Daarnaast beschikt het over een grote collectie boeken, tijdschriften, brochures en nietgedrukt materiaal over de (militaire) geschiedenis van Nederlands-Indië.