Militair verleden

Deel dit bericht:
Hoe doe ik onderzoek naar het militaire verleden van mijn (voor)ouders?

Via verschillende bronnen kun je meer te weten komen over het militaire verleden van je (voor)ouders. Hier vind je meer informatie over het starten van je onderzoek en welke stappen je kunt doorlopen.

Stap 1 – Staat van Dienst aanvragen

Vraag eerst de Staat van Dienst aan bij het ministerie van Defensie. Hierin staat informatie over waar, wanneer en bij welke eenheden de militaire (voor)ouder heeft gediend. Een formulier voor het aanvragen van een Staat van Dienst vind je op de pagina Privacyrechten persoonsgegevens bij het ministerie van Defensie.

Stap 2 – Archieven

Er zijn meerdere organisaties waar je misschien informatie kunt vinden over je militaire (voor)ouder. Bekijk hieronder het overzicht.

Koninklijke Bibliotheek
Bij de Koninklijke Bibliotheek (Den Haag) zijn boeken, tijdschriften en kranten te vinden waarin meer staat over de eenheden waarbij militaire (voor)ouders hebben gediend.

Nationaal Archief
In het Nationaal Archief (Den Haag) zijn archieven te vinden over de geschiedenis van eenheden waarbij militaire (voor)ouders hebben gediend.

Nederlands Instituut voor Militaire Historie
In de collectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (Den Haag) is meer informatie (boeken, tijdschriften, archiefmateriaal en afbeeldingen) te vinden over de eenheden waarbij waarbij militaire (voor)ouders hebben gediend.

CBG|Centrum voor familiegeschiedenis
Op de website van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis (Den Haag) staat meer informatie over de militaire (voor)ouders die voor de Tweede Wereldoorlog hebben gediend.

NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
Bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (Amsterdam) is mogelijk informatie te vinden over militaire (voor)ouders en de eenheden waarbij zij tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland
en Nederlands-Indië hebben gediend.

Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde
Bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (Leiden) is mogelijk informatie te vinden over de militaire (voor)ouders en de eenheden waarbij zij in Zuidoost-Azië en het Caribisch gebied hebben gediend.

Interviewcollectie Nederlandse Veteranen
In de omvangrijke Interviewcollectie Nederlandse Veteranen (ICNV) van het Nederlands Veteraneninstituut zitten mogelijk interviews met militaire (voor)ouders of veteranen die in dezelfde eenheden of tijdens dezelfde missies en tijdvakken hebben gediend.

Universiteitsbibliotheek Leiden
Mogelijk is er een interview met een militaire (voor)ouder terug te vinden in de collectie van de Stichting Mondelinge Geschiedenis Indonesië (SMGI). De SMGI-collectie is voor
geautoriseerde gebruikers raadpleegbaar in het pand van de Universiteitsbibliotheek Leiden (UBL).

Kenniscentrum Museum Bronbeek
Het Kenniscentrum Museum Bronbeek (Arnhem) bewaart biografische gegevens van ruim 6.000 oud-inwoners van het militair tehuis Bronbeek. Daarnaast beschikt het over een grote collectie boeken, tijdschriften, brochures en nietgedrukt materiaal over de (militaire) geschiedenis van Nederlands-Indië.

Meer informatie
Wil je nog meer informatie? Ga dan naar deze website: