Lopend onderzoek

Deel dit bericht:
Overzicht van lopende onderzoeken.

Op dit moment voeren wetenschappers van het Nederlands Veteraneninstituut – zelfstandig of in samenwerking met externe onderzoekers – negen grotere onderzoeken naar veteranenthema’s uit.

onderzoek-veteranen-veteraneninstituut
Oorlog en vrijheid in drie generaties

In deze studie worden verschillende generaties binnen veteranenfamilies gevraagd naar de herinneringen, verhalen en beelden van de Tweede Wereldoorlog die bij hen leven, en hoe zij zelf vrijheid en onvrijheid beleven. Onderzocht wordt hoe herinneringen aan het oorlogsverleden van de (groot)ouder (veteraan) doorwerken in volgende generaties en hoe de collectieve maatschappelijke bekendheid en omgang met een bepaald oorlogsverleden invloed heeft op de herinneringen van de verschillende generaties.

Met de deelstudie Veteranen draagt het Nederlands Veteraneninstituut bij aan het meerjarige onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waarbinnen ook andere herinneringsgemeenschappen bevraagd worden.

Meer informatie: a.d.ruijter@nlveteraneninstituut.nl

Gevechtservaringen van Nederlandse veteranen

Dit is een interdisciplinair onderzoek waarbij militair-historici en sociale wetenschappers van het Nederlands Veteraneninstituut samenwerken. We willen weten welke gevechtservaringen Nederlandse veteranen hebben opgedaan, hoe ze daar op terugkijken en hoe de ervaringen hun verdere leven hebben beïnvloed. Verhalen van veteranen uit de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen vormen een belangrijke bron voor dit onderzoek. Aan de hand van militair-historische en sociaalwetenschappelijke literatuur plaatsen we hun verhalen in een kader. We sluiten het onderzoek af met een publicatie in de reeks ‘Militaire ooggetuigen’.

Meer informatie: J.v.woensel@nlveteraneninstituut.nl

onderzoek-veteranen
Moral injury

Sinds 2020 zijn we partner in een groot onderzoek naar morele verwondingen onder militairen/veteranen en politiemensen. Door de aard van hun werk komen zij soms in moreel uitdagende situaties terecht, waarin soms onmogelijke keuzes tot morele schade kunnen leiden, zoals gevoelens van schuld en schaamte. Het vijfjarige onderzoeksproject bestaat uit meerdere deelprojecten waarin onder meer organisatiefactoren, technologische ontwikkelingen, de relatie met compensatie- en verzoeningspraktijken en het ontwikkelen van preventieve interventies centraal staan. De organisaties waarmee we in dit onderzoek samenwerken zijn de Radboud Universiteit Nijmegen, de Nederlandse Defensie Academie, de Politieacademie en Arq Nationaal Psychotrauma Centrum.

Meer informatie: j.duel@nlveteraneninstituut.nl

onderzoek-veteranen-moral-injury

We weten dat het militaire beroep impact heeft op veteranen; het raakt bijna elke veteraan. Maar wat we nog niet goed begrijpen is waarom de impact van het militaire beroep verschilt tussen veteranen en hoe die impact gedurende het leven van een veteraan kan veranderen. In 2023 start het Nederlands Veteraneninstituut (NLVi) daarom met het onderzoek IMPACT; de Invloed van het Militaire beroep op het leven van Post-ACTieve veteranen. Een onderzoek waarin we 12 jaar lang een groep van 1500 veteranen gaan volgen.

Meer informatie: impact@nlveteraneninstituut.nl