Lopend onderzoek

Deel dit bericht:
Overzicht van lopende onderzoeken

Op dit moment voeren wetenschappers van het Nederlands Veteraneninstituut – zelfstandig of in samenwerking met externe onderzoekers – meerdere grotere onderzoeken naar veteranenthema’s uit. Op deze pagina worden een aantal onderzoeken uitgelicht.

onderzoek-veteranen-veteraneninstituut
SUPPORT

Hoe helpt het sociale netwerk van veteranen en hun thuisfront hen bij het herstel van psychische problemen na uitzending? Het Nederlands Veteraneninstituut en Reinier van Arkel doen hier samen onderzoek naar. Met de resultaten hopen we de zorg voor veteranen en hun gezin te verbeteren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door promovenda Fleur Kellenaers.

Neem voor meer informatie contact op met Fleur Kellenaers:
f.kellenaers@nlveteraneninstituut.nl 

Een groep mensen van verschillende leeftijden loopt in de bossen van Doorn

We weten dat het militaire beroep impact heeft op veteranen; het raakt bijna elke veteraan. Maar wat we nog niet goed begrijpen is waarom de impact van het militaire beroep verschilt tussen veteranen en hoe die impact gedurende het leven van een veteraan kan veranderen. In 2023 is het Nederlands Veteraneninstituut daarom gestart met het onderzoek IMPACT; de Invloed van het Militaire beroep op het leven van Post-ACTieve veteranen. Een onderzoek waarin we 12 jaar lang een groep van 1500 veteranen gaan volgen.

Neem voor meer informatie contact op via: impact@nlveteraneninstituut.nl

foto met 2 mannen en 1 vrouw lopend door de natuur
Gevechtservaringen van Nederlandse veteranen

Dit is een onderzoek waarbij militair-historici en sociale wetenschappers van het Nederlands Veteraneninstituut samenwerken. We willen weten welke gevechtservaringen Nederlandse veteranen hebben opgedaan, hoe ze daar op terugkijken en hoe de ervaringen hun verdere leven hebben beïnvloed. Verhalen van veteranen uit de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen vormen een belangrijke bron voor dit onderzoek. Aan de hand van militair-historische en sociaalwetenschappelijke literatuur plaatsen we hun verhalen in een kader. We sluiten het onderzoek af met een publicatie in de reeks ‘Militaire ooggetuigen’.

Neem voor meer informatie contact op met Jeoffrey van Woensel: J.v.woensel@nlveteraneninstituut.nl

nederlandse militairen op missie in afghanistan

Sinds 2020 zijn we partner in een groot onderzoek naar morele verwondingen onder militairen/veteranen en politiemensen. Door de aard van hun werk komen zij soms in moreel uitdagende situaties terecht, waarin soms onmogelijke keuzes tot morele schade kunnen leiden. Zoals gevoelens van schuld en schaamte. De organisaties waarmee we in dit onderzoek samenwerken zijn de Radboud Universiteit Nijmegen, de Nederlandse Defensie Academie, de Politieacademie en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

Neem voor meer informatie contact op met Jacco Duel: j.duel@nlveteraneninstituut.nl

silhouet van militair schoeisel

Onderzoeksagenda 2023-2027

Wil je meer weten over de veteranenthema’s die komende jaren onderzocht worden? In de onderzoeksagenda ‘Oog voor context’ hebben het Nederlands Veteraneninstituut, het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen en het Ministerie van Defensie samen de belangrijkste onderwerpen vastgelegd.

ondertekening onderzoeksagenda door defensie, lzv en nlvi