Veteranenlezing

Het Nederlands Veteraneninstituut organiseert ieder jaar de Veteranenlezing. Tijdens de lezing staat een jaarthema of ander interessant veteranenthema centraal.
veteranenlezing 2018

Elke veteraan heeft een herinnering aan muziek die hem of haar terugbrengt naar een missie. Muziek waar zij kracht of troost uithalen, broederschap, verwerking. Wat gebeurt er in het brein, tijdens het luisteren naar muziek? Het Nederlands Veteraneninstituut gaat tijdens de veteranenlezing op zoek naar antwoord op de vraag welke rol muziek speelt bij uitzendervaringen.

‘Mijn opa, mijn vrijheid. De oorlog door generaties’ was het thema van de Veteranenlezing 2021. Jongere generaties gaan steeds vaker op zoek naar de geschiedenis van hun familie. Wat hebben zij meegemaakt en wat vormde hen? Wie de geschiedenis van zijn (groot)ouders kent, kent namelijk ook zijn eigen geschiedenis. Tijdens de Veteranenlezing, op 1 november 2021, stonden we bij dit thema stil.

Veteranenlezing 2021 Nederlands Veteraneninstituut

In het geheugen gegrift?  Het thema ‘Herinneringen’ stond centraal in de Veteranenlezing 2019, met als hoofdspreker geheugenprofessor Douwe DraaismaDouwe Draaisma vergelijkt ons herinnerend vermogen graag met een slordig onderhouden tuin. ‘We associeren het geheugen met leren, vastleggen en conserveren, maar we vergeten veel meer.’

Douwe Draaisma op de Veteranenlezing 2019