Veteranenlezing 2022

Deel dit bericht:
De kracht en troost van muziek voor veteranen

Op 1 december 2022 vond de Veteranenlezing plaats. Het thema ‘de kracht en troost van muziek voor veteranen’ stond dit jaar centraal.

veteranenlezing-2022-erik-scherder

Muziek en veteranen

Elke veteraan heeft een herinnering aan muziek die hem of haar terugbrengt naar een missie. Muziek waar zij kracht of troost uithalen, broederschap, verwerking. Militair-historicus Jeoffrey van Woensel, werkzaam bij het Nederlands Veteraneninstituut, schreef het artikel ‘De kracht en troost van muziek voor veteranen’ en inspireerde ons om dit thema te kiezen voor jaarlijkse veteranenlezing.

Indrukwekkende muzikale middag

De veteranenlezing 2022 werd geopend door dominee Fred Omvlee, predikant van de Protestantse kerk en hoofd geestelijke verzorging bij de marine. Dominee Omvlee vertelde over zijn voorliefde voor Elvis en zong samen met alle aanwezigen de Elvis-gospel ‘Can’t Help Falling In Love’. Daarna stonden Joe Tennessee, singer-songwriter én veteraan, en prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, samen op het podium. Veteraan Dennis Kroon zong tot slot drie nummers die voor veteranen een speciale betekenis hebben. Lees hier het uitgebreide verslag over de veteranenlezing 2022.