Onderscheidingen en eretekens

Deel dit bericht:
Onderscheidingen en eretekens zijn een blijk van erkenning en waardering voor jouw inzet namens Nederland.

De decoraties worden vaak uitgereikt in de vorm van een medaille, ereteken of draaginsigne. Soms heeft een veteraan geen decoratie gekregen waarop hij wel recht heeft. Het Nederlands Veteraneninstituut kan helpen bij het aanvragen van bepaalde onderscheidingen.

Onderscheidingen en eretekens voor veteranen

Draaginsigne Veteranen

Iedere veteraan die een Veteranenpas wordt toegekend, ontvangt automatisch het Draaginsigne Veteranen. Ook wel bekend als Veteranenspeld. Het draaginsigne staat symbool voor de waardering voor het risicovolle werk dat veteranen hebben verricht.

Onderscheidingen en eretekens - het draaginsigne veteranen

Draaginsigne Gewonden

Het Draaginsigne Gewonden (DIG) wordt toegekend aan militairen en veteranen die onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesoperaties, door toedoen van vijandelijk optreden, lichamelijk of psychisch letsel hebben opgelopen.

Zilveren roos

De Zilveren Roos is een verzilverde broche, die de uitgezonden militair als blijk van waardering kan geven aan de persoon die tijdens de uitzendperiode het meeste voor hem of haar heeft betekend. Lees meer informatie over de Zilveren Roos. De Zilveren Roos kan worden aangevraagd door veteranen die zijn uitgezonden tot en met 2014. Na 2014 is de anjerbroche hiervoor in de plaats gekomen.

Draaginsigne Nobelprijs voor de Vrede

In 1988 is aan de dertien VN-vredesmachten die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden, de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Meer weten over het draaginsigne en hoe je deze kunt aanvragen? Lees meer over het Draaginsigne Nobelprijs voor de Vrede.

Nagedachtenisoorkonde en -sculptuur

In 2008 heeft de Nederlandse regering besloten de nagedachtenisoorkonde in ere te herstellen. De oorkonde en het bijbehorende beeld worden uitgereikt aan de nabestaande die het dichtst bij de omgekomen militair heeft gestaan, zoals echtgenoten of geregistreerde partners. De nabestaanden van de omgekomen militair bepalen zelf wie de oorkonde en sculptuur in ontvangst neemt. Lees meer over de nagedachtenisoorkonde.

Praktische informatie

Veteranentenue

Veteranen zijn niet verplicht om het veteranentenue te dragen. Bij officiële gelegenheden volstaat ook een donkergekleurd pak. Wil je als veteraan wel het veteranentenue dragen? Lees verder voor meer informatie over de mogelijkheden en de aanvraagprocedure.

Close-up foto van het veteranentenue, mouw met oranje knoopsgat.